La data de 11 decembrie a.c., polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 2 Poliție, au reținut pentru 24 de ore o femeie, de 26 de ani, bănuită de comiterea unor fapte de înșelăciune.
Astfel, în perioada 5-11 decembrie a.c., femeia ar fi indus în eroare patru bărbați și trei femei, prin aceea că, în urma achiziționării unor bunuri, postate de către victime pe o platformă online, femeia ar fi prezentat acestora un ordin de plată emis de către o unitate bancară, fără ca persoanele vătămate să se fi asigurat că plata este îndeplinită, cauzând astfel un prejudiciu total de peste 37.000 de lei.
În urma prabatoriului administrat în cauză, în cursul zilei de ieri, 11 decembrie a.c., femeia în cauză, care la data de 5 decembrie a.c., fusese plasată sub control judiciar pentru fapte cu același mod de operare, a fost reținută pentru 24 de ore, condusă și încarcerată în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.
Astăzi, 12 decembrie a.c., aceasta va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, cu propunere corespunzătoare.
Ce spun procurorii
La data de 12.12.2024 procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a propus judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța luarea măsurii arestului preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 12.12.2024, până la data de 11.01.2025 inclusiv,a inculpatei T.A.,cercetată pentru săvârşirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată (șapte acte materiale), prev. de art. 244 alin. 1 și 2 din C. Pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 din C. Pen.
În concret, în cauză s-a reţinut că la datele de 06.12.2024, 05.12.2024, 11.12.2024, 10.12.2024 și 09.12.2024 inculpata T.A. a prezentat persoanelor vătămate D.G., M.M., A.M.I., O.L.N., R. A.V., T.M.G. și S.E. ordine de plată contrafăcute, pretins a fi emise de o unitate bancară, ce atestau în mod nereal efectuarea unor transferuri bancare din contul său în conturile acestora. Astfel inculpata a indus în eroare persoanele vătămate cu privire la remiterea preţurilor unor bunuri (bijuterii și telefoane mobile) pe care acestea încercau să le vândă prin intermediul unei platforme online, determinându-le să îi predea bunurile menţionate, pe care şi le-a însuşit apoi, în mod injust, cauzând un prejudiciu total de 37775 lei.
S-a reţinut de asemenea că inculpata nu se află la primul conflict cu legea penală, fiind cunoscută cu antecedente penale pentru comiterea unor fapte similare.
Cercetările sunt efectuate în continuare de către organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul Poliţiei Municipiului Constanța – Secția 2, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.
Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape și măsuri din cursul procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual adecvat de administrare a probatorului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
D.A., L.B.