Festivalul lavandei de la Pecineaga se află la a doua ediție! Iată când are loc și ce puteți face acolo

0
5227

Lavanda este una dintre cele mai puternice plante de leac din lume, care oferă alinare atât fizică cât și psihică ameliorând diverse probleme, cum ar fi arsuri, afte bucale, migrene, insomnii, mușcături de insecte, afecțiuni ale pielii, infecții, stres sau tensiune nervoasă. Dacă vă place parfumul inconfundabil al florilor de lavandă cu proprietăți binecunoscute de alungare a stresului, trebuie să știți că în perioada 20-28 iunie, la Pecineaga, acolo unde se desfășoară a doua ediție festivalului „Lavanda Fest“. Primarul din localitate susține că îi ajută pe organizatorii cu tot ce poate și că este extrem de bucuros că acest festival are loc la el în comună.

„Dedicăm o săptămână lavandei ca să putem să ne încadrăm în regulile existente ale pandemiei…distanțarea socială, interacțiunea cu cât mai puține persoane etc. și bineînțeles ca toată lumea pasionată de mov, lavandă și aer curat să apuce să se bucure. În ultimii ani, toate rețelele de socializare au fost invadate în luna iunie de fotografii cu nebunia mov. Toată lumea, cu mic, cu mare caută lanuri aromate de lavandă pentru fotografii sau pentru a culege planta din diverse motive.

Iată că, pentru a doua oară, Experiențe Dobrogene vă invită în câmpul de lavandă al familiei Bălănică unde puteți vedea că și Dobrogea nostră poate fi Mov. Familia Bălănică de la Parfum de Lavandă, Pecineaga, țărani dobrogeni ce fac parte din proiectul Experiențe Dobrogene, invită orășenii și nu numai, să uite de forfota urbei câteva ore, alegând experiența parfumată a câmpului de lavandă de la intrarea în localitatea Pecineaga, Constanța. Dress code alb-mov!“, anunță organizatorii.

Primarul din Pecineaga, Stan Niculae, susține că la acest festival vin oameni din mai multe localități, iar acest lucru este benefic pentru comună.

„O femeie din localitate are patru hectare de lavandă și vrea să facă și anul acesta un festival, între 20 și 28 iunie, deoarece este perioada de înflorire a lavandei și miroase foarte frumos. La festival vor fi expuse produse din lavandă, uleiuri, creme și alte lucruri, plus că oamenii vin să facă poze în lavandă, să socializeze. Pentru noi acest festival este benefic pentru că ne duce numele mai departe și ajutăm și noi cu ce putem în limita posibilităților noastre. Trebuie să îi sprijinim pe fermieri și pe localnici cu ce putem”, a declarat primarul.

Cum se folosește lavanda

Lavanda se folosește în mai multe forme, inclusiv sub formă de ulei. Uleiul esențial de lavandă este inițiatorul revoluției aromoterapiei moderne și puteți folosi uleiul esențial de levănțica pentru a va reîntineri și relaxa trupul și mintea parfumând aerul din încăpere.

Ca tratament, s-au cunoscut efectele sale atunci când un om de știința și-a ars, mână în mod accidental în laboratorul sau, iar după ce și-a răcorit rana într-un recipient cu levănțică a constatat că rana sa se vindecă remarcabil de repede.

Se pare că acest ulei are și capacitatea de sinergie sau de potențare a efectelor altor uleiuri esențiale atunci când sunt folosite în combinație. Putem întâlni pulberi, tincturi sau capsule cu ulei de lavandă.

Se cunosc și numeroase utilizări ale lavandei în arta culinara, mai ales în zona mediteraneeană. Condiment fin și delicat, lavanda face casă bună cu gelateria și cofetăria. Vom întâlni lavanda și în salate sau antreuri, în preparate cu carne, mai ales vânat sau pur și simplu ca element de decor.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.