Final de proces penal pentru vameșul care lua șpagă de la arabi, în Portul Midia, pentru a urgenta exporturile de animale

0
3611
Transport ovine. FOTO ANSVSA / foto cu rol ilustrativ

Fostul controlor vamal Radu Hristovici, trimis în judecată pentru luare de mită și condamnat în primă instanță, așteaptă decizia finală a judecătorilor. Vameşul e acuzat că a primit bani de la doi cetăţeni arabi cu afaceri în domeniul exporturilor de animale, pentru a rezolva cu rapiditat procedurile specifice.

Vameșul Radu Hristovici făcea bani frumoși atunci când îi mergea manevra, în sensul că pleca acasă cu mii de euro, bani primiți șpagă, în condițiile în care alți oameni muncesc o lună pentru acei bani. El primea banii pentru a urgenta plecarea navelor încărcate cu oi din Portul Midia, ceea ce se și întâmpla.  La un moment dat, procurorii DNA au intrat pe fir, iar unele convorbiri dintre Radu Ioan Hristovici şi mituitori apar în interceptările realizate de DNA. Din rechizitoriul procurorilor reiese că în Portul Midia ar fi un „obicei“ să se ofere bani angajaţilor care trebuie să efectueze controale la ieşirea mărfii din ţară. 

Vameşul a recunoscut că „pentru ca activitatea de vămuire să decurgă fără probleme, persoanele care se ocupă de exportul animalelor plătesc în mod regulat, pentru fiecare navă, între 2.000 şi 5.000 de euro“. Mita ajunge la funcţionarii tuturor instituţiilor implicate.

Radu Hristovici a fost interceptat în două situaţii în care a primit mită. Primul caz s-a petrecut în noaptea de 5 spre 6 mai 2018, când Hristovici a încasat suma de 3.000 de lei de la Nasreddin Aswad, cetăţean sirian, proprietarul unei firme româneşti specializată în creşterea şi exportul oilor – SC Bălana Expres. 

Potrivit procurorilor, după primirea mitei, animalele au fost băgate pe culoarul portocaliu de îmbarcare în vas, culoar unde se verifică doar documentele, nu şi marfa fizică. Apoi vaporul a putut pleca din Portul Midia. Al doilea caz de luare de mită, interceptat de procurori, a fost pe 12 mai 2018. Reprezentatul a două firme exportatoare de animale a apelat la „ajutorul“ vameşului Radu Hristovici. Naim Jabanou, cetăţean arab cu drept de şedere în România, s-a prezentat în Portul Midia în numele acestor firme care exportau în acea zi 15.000 de oi. Pentru a urgenta actele vamale, el a dat mită 2.500 de lei. Deşi între actele vamale şi realitatea din teren era o diferenţă de 900 de oi (lucru care apare pe interceptări), nava pleacă din Portul Midia la timp, fără să verifice cineva numărul animalelor.

Trecând peste alte detalii din anchetă, procesul penal a ajuns la final în acest an, iar în ianuarie, vameșul a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Mai departe, procesul a urmat calea legală, iar sentința a fost atacată cu apel. Ultimul termen de judecată al căii de atac a avut loc joi, 2 decembrie, când s-a dat termen pentru luna ianuarie.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.