Firma care a îngropat tone de cadavre de animale la Smârdan, trimisă în judecată: fura curent sub protecția șefului Gărzii de Mediu

0
1414
Sc Cazacioc & CO

Societatea care deține incineratorul din localitatea Smârdan, județul Tulcea, care a intrat în atenția opiniei publice în urma descoperirii leșurilor oilor înecate în Portul Midia, îngropate pe un teren mlăștinos, a fost trimisă în judecată. Odată cu societatea, a fost trimis în judecată și patronul acesteia, dar și șeful Gărzii Naționale de Mediu Tulcea. Acuzațiile care li se aduc nu au legătură, însă, cu leșurile îngropate, deși erau destinate incinerării, ci cu un furt de energie electrică, printr-o instalație clandestină.

Potrivit procurorului Teodor Niță din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, este vorba despre societatea Cazacioc & CO SRL, din Smârdan – Tulcea, a cărui patron, Cazacioc Gelu Daniel este acuzat că, la data de 27 martie 2019, în urma unui control al reprezentanților E-Distribuție Dobrogea SA, s-a constatat faptul că, pe instalația electrică din zonă s-a înlocuit transformatorul de putere, iar în firida de distribuție s-a găsit un branșament trifazat necontorizat.

În urma unui calcul, s-a stabilit că, în acest mod, s-a sustras cantitatea de 430.848 KWH. În susținerea plângerii înaintată de E-Distribuție s-au depus documentele de constatare/control și calcul a prejudiciului și adresa de înștiințare furnizor, din analiza cărora rezultă că furnizorul de energie electrică era o firmă intermediară, SC Tinmar Energy SA, acesta furnizând electricitatea aferentă în baza unor contracte cu societatea, insa livrarea efectivă a energiei este obligația contractuala a E-Distribuție, ca deținător de echipamente corespunzătoare.

Abuz: șeful Gărzii de Mediu a intervenit pentru reconecare

Interesant este faptul că, la scurt timp de la decuplarea de la rețeaua electrică a branșamentului ilegal, comisarul șef Nicolae Acceleanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu – Tulcea, care avea alte atribuții decât acelea de protecție persoanele care comit astfel de infractiuni, a inițiat un set de demersuri ilicite pentru reconectarea consumatorului fraudulor – SC Cazacioc & CO.

Practic, șeful Gărzii Naționale de Mediu – Tulcea, a intervenit la furnizorul de energie pentru reconectarea frauduloasă a firmei lui Cazacioc Gelu Daniel, deși nu avea nicio atribuție în acest sens.

Procurorul Teodor Niță precizează, în rechizitoriu, faptul că Nicolae Acceleanu a solicitat E-DISTRIBUȚIE DOBROGEA SA, rebranșarea societății infractoare  la curent, pe motivul că  aceasta „ar desfășura activități extrem de importante pe linia eliminării deșeurilor animale și de natură organică și că ar fi prejudiciată altfel  activitatea de turism și alimentație publică la nivel național”.

Astfel, societatea a fostrebranșată în urma unui act adițional între SC Cazacioc & CO și firma intermediară, SC Tinmar Energy SA, iar în urma unui nou control, au fost constatate aceleași nereguli ca și prima dată.

Cu această ocazie s-au efectuat măsurători specifice și s-a confirmat prezența tensiunii electrice pe aceste cabluri, calculându-se, conform normelor specifice, faptul  că a fost astfel sustrasă cantitatea de 352.512 KWH, energie electrică neînregistrată în aparatul de măsurare și în consecință, neachitată furnizorului, în valoare de 152.307,58 lei, suma ce a fost calculata si retinuta in urma calculelor expertale, adica mai mica decat suma suspicionata initial, respectiv 194.177,45 lei”, se arată în rechizitoriu.

Și-a recunoscut vina

Procurorul mai precizează că, prin intervenția șefului Gărzii Naționale de Mediu Tulcea, s-au creat premisele continuării unor activități de poluare severă în zonă,  ceea ce a dus la o catastrofă de mediu și la punerea în pericol a sănătății publice.

Practic, dacă inculpații nu beneficiau de „serviciile sefului GNM Tulcea”- așa numitul incinerator de la Smârdan nu ar fi putut simula că funcționează și astfel nu ar mai fi fost depozitate mii de tone de animale moarte, pe câmp, fără a fie arse, plus  cantități uriașe de sânge provenit de la abatoare și resturi de animale sacrificate – aruncate pe terenul din imediata vecinătate a incineratorului, fapt ce a avut însă  consecința poluării dramatice a  pânzei freatice.

În urma audierilor, inițial în calitate de martor, apoi în calitate de inculpat, șeful Gărzii Națională de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, a recunoscut faptul că a intervenit pentru Cazacioc Gelu Daniel, pentru a-l ajuta pe acesta în vederea rebranșării ilegale la rețeaua electrică.

Acuzațiile

În ceea ce privește acuzațiile propriu zise, societatea Cazacioc & CO și deținătorul acesteia, Cazacioc Gelu daniel, sunt acuzați de furt calificat, respectiv executarea și folosirea de instalații clandestine pentru ocolirea echipamentelor de măsurare a energiei electrice.

Gărzii Națională de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, este acuzat de fals intelectual, întrucât s-a folosit, în mod artificial, de poziția sa, pentru a determina compania de electricitate să reconecteze consumatorul care nu avea contract, invocând faptul că, în caz contrar, s-ar produce o gravă poluare în zonă.

A mușlamalizat reclamațiile oamenilor

Mai grav este că, la sediul GNM Tulcea au fost depistate zeci de reclamații ale cetățenilor care reclamau catastrofa de mediu de la Smârdan, însă  inculpatul, în calitatea deținută, mușamaliza de fiecare dată situația, care, între timp, a devenit dramatică.

Inculpatul Cazacioc Gelu Daniel a fost retinut 24 de ore, în data de 24 martie a.c., iar prin ordonanța din 25 martie a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, măsura fiind validă până pe data de 23 mai inclusiv.

La rândul său, Nicolae Acceleanu a fost plasat tot sub control judiciar, până la data de 27 mai inclusiv.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.