Forum de Afaceri România – Turcia la Constanța, în 2022

0
144

Viceprimarul municipiului Constanța, Ionuț Rusu, primarii din Istanbul, Atena și alte orașe importante din Balcani s-au întâlnit, în perioada 28 – 39 noiembrie a.c., la primul summit al Rețelei orașelor balcanice B40 (B 40 Balkan Cities Network), organizat la Istanbul.

Asociația a fost înființată la inițiativa primarului orașului Istanbul, Ekrem Imamoğlu, și reunește principalele municipii și orașe ale țărilor din zona balcanică. Obiectivele prioritare ale noii asociații regionale vizează schimbul de bune practici în numeroase domenii și consolidarea cooperării între membrii asociației, în domenii de interes comun precum infrastructura, transportul, schimbările climatice, tranziția digitală, precum și intensificarea dialogului și cooperării în domeniile economie, cultură, inovație, sustenabilitate urbană.

Municipiul Constanța este (ca urmare a raporturilor de înfrățire și parteneriat cu Istanbul) singurul oraș din România asociat acestei inițiative. La summitul de la Istanbul au fost prezenți primarii și reprezentanții municipalităților următoarelor orașe: Atena, Belgrad, Constanța, Durres, Edirne, Kardzhali, Kirklareli, Kotor, Istanbul, Laktaši, Mytilene, Patras, Podgorica, Priștina, Prizen, Sarajevo, Shkodra, Skopje, Split, Tekirdağ, Salonic, Tirana, Trikala.

Invitații au vizitat cea mai mare facilitate de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Europa (facilitate tip „waste to energy“), aflată la circa 20 km de Istanbul, precum și cea mai nouă linie mitropolitană de metrou (T5) din Istanbul, două investiții strategice ale Municipalității Metropolitane Istanbul.

Viceprimarul PNL al Constanței, Ionuț Rusu, s-a întâlnit, în data de 30 noiembrie a.c., cu primarul orașului Istanbul, Ekrem Imamoğlu. În cadrul acesteia, reprezentantul Municipalității a transmis invitația adresată de primarul Vergil Chițac, de a vizita orașul nostru. La rândul său, primarul din Istanbul l-a invitat pe omologul său în Turcia și a transmis întreaga disponibilitate de a efectua, în 2022, o vizită la Constanța, împreună cu o delegație a municipalității și cu reprezentanți ai mediilor locale de business. În cadrul acestei vizite se va organiza, la Constanța, și un Forum de Afaceri / Business Forum, la care vor participa oameni de afaceri din România și Turcia, precum și reprezentanți ai municipalităților din România.

„Deschidem o noua pagină în colaborarea cu municipiul Constanța. Sunt impresionat de căldura și deschiderea manifestate de Municipalitatea Constanța în relația de înfrățire și parteneriat cu Istanbulul“, a declarat Ekrem Imamoğlu, primarul orașului Istanbul.

În cadrul întâlnirii au fost discutate și noi proiecte de investiții ale oamenilor de afaceri turci în Constanța și noi oportunități de cooperare, în diferite domenii.

Primarul Imamoğlu a exprimat interesul Municipalității Istanbul de a sprijini proiectele de dezvoltare a infrastructurii sportive din municipiul Constanța, având în vedere că „toată Turcia îl iubește pe Hagi“. S-a apreciat ca, în perspectivă, comunitatea turcă și tătară din Constanța poate juca un rol important în relația dintre cele două orașe și s-a convenit un program de vizite reciproce pentru anul 2022.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.