După mai multe amânări consecutive, Judecătoria Constanța s-a pronunțat în dosarul penal deschis pe numele fostei șefe a Complexului de Servicii Comunitare „Cristina“, Veli Ghiunur, trimisă în judecată pentru fapte de corupție.
Veli Ghiunur, fostă șefă a Complexului „Cristina“, aflat în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța, a fost trimisă în judecată de procurori la finele anului 2018, după ce câștigase un proces cu instituția care a demis-o la acea vreme, în urma constatării unor nereguli, după cum a fost mediatizat în urmă cu mai mulți ani. Mai exact, în legătură cu motivele demiterii sale, s-a reținut că nu ar fi respectat circa 27 de puncte din fișa postului. Atunci, fiind vorba de începutul anului 2018, a depus contestație în instanță și a lansat o serie de acuzații la adresa reprezentanților DGASPC Constanța, menționând că a fost concediată în mod abuziv.
În replică, reprezentanții Direcției au menționat că ea a mai fost sancționată disciplinar pentru management defectuos și chiar concediată, în 2015, dată la care a câștigat în instanță și a revenit la conducere.
În fine, trecând peste alte detalii din cadrul procesului, instanța a dispus anularea sancțiunii privind desfacerea contractului de muncă și înlocuirea acesteia cu sancţiunea reducerii salariului de bază şi a indemnizaţiei de conducere pe o durată de trei luni, cu 10%.
„Dispune reintegrarea reclamantei în funcţia deţinută anterior emiterii deciziei de concediere. Obligă pârâta către reclamantă la plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariata, de la data desfacerii contractului individual de muncă şi până la data reintegrării efective“, se arată în minuta instanței, în procesul intentat pentru litigii de muncă.
Decizia a rămas definitivă prin neapelare, iar Veli Ghiunur a revenit pe postul de conducere a Complexului de Servicii Comunitare „Cristina“.
Nu a durat mult până când femeia a avut din nou probleme cu legea, de data aceasta cu legea penală.
Femeia a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție, pentru fals și uz de fals în documentele oficiale ale centrului. Dosarul a fost înregistrat în instanță pe 20 noiembrie 2018, iar după ce a trecut prin camera preliminară, s-a dispus începerea cercetării judecătorești, care s-a întins până în vara anului trecut, când instanța a rămas în pronunțare.
Aproape un an a durat ca instanța de fond să se pronunțe asupra verdictului. Acesta a fost pronunțat joi, 20 aprilie a.c., la Judecătoria Constanța.
Astfel, judecătorii au dispus achitarea fostei șefe pentru abuz în serviciu, întrucât fapta reținută în sarcina ei nu este prevăzută de legea penală. Mai departe, instanța de fond a dispus încetarea procesului pentru fals și uz de fals și, totodată, a lăsat nesoluționată acțiunea civilă înaintată de DGASPC Constanța, care poate fi judecată pe cale separată, dar a menținut și sechestrul asigurator asupra unor bunuri.
Sentința penală nu este definitivă și poate fi atacată la instanța superioară.
Daniel ALBU