Foștii directori ai Autorității Navale, trimiși în judecată de DNA, au fost achitați definitiv

0
1034

Cei doi foști directori generali ai Autorității Navale Române (ANR), Răzvan Gabriel Trandafir și Liviu Aurelian Cazan, împreună cu fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF) – Matei Cristian, au fost achitați definitiv, în procesul intentat de procurorii DNA Constanța. Aceștia au fost acuzați de fapte de corupție precum: primirea de foloase necuvenite și abuz în serviciu.

Procurorii DNA au reținut că transferarea unui imobil din proprietatea CN APDF în proprietatea ANR s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale.

Mai exact, anchetatorii au reținut că „la data de 26 mai 2017, inculpatul Matei Cristian, în calitate de director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu (CN APDF), cu încălcarea dispoziţiilor legale privitoare la buna gestiune financiară în administrarea patrimoniului public, a îndeplinit în mod defectuos, cu rea-credinţă, acte ce ţin de atribuţiile de serviciu, conducere, administrare şi control. Concret, acesta, împreună cu inculpatul Trandafir Răzvan-Gabriel, la instigarea inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, a semnat un act adiţional la un contract de vânzare-cumpărare prin care un imobil a trecut, fără plată, din patrimoniul CN APDF Giurgiu în patrimoniul Autorităţii Navale Române (ANR). Aceste demersuri ale inculpaţilor au condus la producerea unui prejudiciu CN APDF Giurgiu în sumă de 255.372,726 euro fără TVA (reprezentând contravaloarea respectivului imobil), concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru Autoritatea Navală Română. Acţionând în această manieră, inculpaţii Matei Cristian şi Trandafir Răzvan-Gabriel au urmărit fraudulos îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Cazan Liviu-Aurelian, în cadrul dosarului penal mediatizat prin comunicatul nr. 496/VIII/3 din 16 mai 2017“, se arată în rechizitoriul procurorilor anticorupție, trimis în instanță în urmă cu trei ani.

Însă, după 2 ani de proces, în primăvara anului trecut, Tribunalul a stabilit, pe fond, că faptele încriminatoare, descrise de procuror, nu există, motiv pentru care a dispus achitarea inculpaților și respingerea acțiunilor civile. Mai departe, hotărârea dată pe fond a fost atacată la Curtea de Apel Constanța care, vineri, 18 septembrie a.c., a respins apelul formulat de DNA și a menținut hotărârea dată pe fond. De această dată, hotărârea instanței este definitivă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.