Fostul coleg al Adinei Florea, din conducerea SIIJ, actualmente judecător CCR, susține că organizarea Secției Speciale este neconstituțională

0
948
Adina Florea, foto: fanatik.ro

Lovitură pentru conducerea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), din care face parte și procurorul constănțean Adina Florea: Curtea Constituțională a decis, marți, cu majoritate de voturi, că anumite prevederi din Legea de organizare judiciară a acestei “Secții speciale” sunt neconstituţionale. Asta înseamnă că această unitate de parchet nu poate retrage căile de atac deja formulate în fața instanței, iar procurorul-șef al Secției nu poate fi considerat întotdeauna procuror ierarhic superior.

CCR a analizat această situație, în urma admiterii unei excepții de neconstituționalitate, ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție, formulate împotriva articolelor din legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care privesc înființarea și funcționarea SIIJ. Și ca tabloul să fie complet, unul dintre judecătorii CCR care au analizat sesizarea instanei supreme este chiar fostul șef al Secției Speciale, Gheorghe Stan, cel care a condus această structură din subordinea parchetului general, împreună cu Adina Florea. El a devenit judecător CCR începând cu 18 iunie 2019, prin votul primit în Parlament, însă, înainte de asta, timp de 6 luni, din ianuarie 2019, el a fost la cârma Secției speciale a cărei organizare a declarat-o, mai nou, neconstituțională.

„Dispoziţiile legale criticate atribuie SIIJ un statut special, preeminent faţă de celelalte structuri de parchet din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Secţia Judiciară) şi, totodată, o poziţie supraordonată în ierarhia Ministerului Public, cu încălcarea art.132 din Constituţie, care consacră principiul controlului ierarhic în cadrul acestei autorităţi publice”, explică judecătorii CCR, în comunicatul de presă publicat marți. Conform CCR, este neconstituţional alineatul conform căruia orice referire la „procuror ierarhic superior” din Codul de procedură penală sau din alte legi vizează procurorul-şef al Secţiei, „inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, în cauzele înregistrate pe rolul unui anumit parchet. Curtea a constatat că este neconstituţională şi prevederea care permite SIIJ exercitarea şi retragerea căilor de atac în cauzele de competenţa sa, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanţelor sau soluţionate definitiv anterior operaţionalizării acesteia. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

De precizat că, recent, în parlament a fost supusăla vot o propunere legislativă privind desființarea acestei Secții, însă deputații au votat în favoarea acesteia.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.