Fostul deputat Rădulescu, fals luptător cu rol determinant la Revoluție

0
336
FOTO: Facebook

Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru persoane, pentru eliberarea nelegală unui certificat de luptător cu rol determinant la Revoluție.

Marian Cătălin Rădulescu, la data faptelor deputat în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și fals în declarații în formă continuată.

Adrian Sanda, la data faptei secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) și președinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, este acuzat de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, ca și Corina Denisa Tănase și Cristina Valentina Cechi, la data faptelor membre ale Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant.

Procurorii DNA susțin că, în cursul anului 2016, inculpații Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase și Cristina Valentina Cechi, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, ar fi admis cererea de acordare a titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant“ formulată de către inculpatul Cătălin Marian Rădulescu, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege. Fostul deputat nu ar fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute „până la fuga dictatorului“ (data de 22 decembrie 1989, ora 12.10).

Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.

Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de către fostul parlamentar și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016), în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea în legătură cu activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București, în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că inculpatul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.

Ca urmare a acestor demersuri, inculpatului Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant“, cu consecința obținerii, în mod necuvenit, a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 de lei/lunar (în total 165.640 de lei), începând cu data de 01.01.2015 până în octombrie 2021.

Casa Județeană de Pensii Argeș s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.