Fostul finanțator al clubului Săgeata Năvodari, împreună cu alte zeci de persoane, reaudiate în dosarul lui Nicolae Matei, la Înalta Curte

0
3990
Nicolae Matei

Noutăți în dosarul fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, aflat în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție: instanța a admis administrarea a noi probe, constând în audierea mai multor martori, dar și reaudierea inculpaților, în dosarul retrocedărilor de pe malul mării din zona Năvodari. Printre persoanele care vor depune mărturie se numără fostul finanțator al Clubului Săgeata Năvodari, afaceristul George Sponte, cumnatul lui Matei, Isidor Gurgu, dar și alte persoane, destul de multe la număr.

Este vorba despre dosarul în care judecătoarea Corina Eugenia Jianu și fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, au fost condamnați, în primă instanță, la 7, respectiv 9 ani de închisoare cu executare pentru o serie de retrocedări ilegale de terenuri situate pe malul Mării Negre, după cum relatează procurorii DNA.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, joi, 1 iulie, mai multe capete de cerere privind audierea câtorva zeci de persoane, martori și inculpați, în dosarul fostului primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei.

Totodată, instanța a amânat luarea unei decizii cu privire la efectuarea  unei expertize prin care să fie evaluate bunuri imobile. În același context, urmează a se stabili și o dată când vor fi audiați inculpații, în apel.

La următorul termen, stabilit pentru data de 6 octombrie a.c., vor fi audiați martorii: Pufleni Donchi, Fotea Anastase, Dumitru Iancu Gheorghe, Ciocănel Ştefan, Şunda Aurel, Rida Dumitru.

Ce spun procurorii DNA despre acest caz

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa susțin că ”în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a procedat la reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii Năvodari, pe malul Mării Negre, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează desfăşurarea acestei proceduri administrative, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată. Astfel, s-a produs un prejudiciu în dauna primăriei Năvodari de 96.968.771 lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, cu obţinerea unor importante avantaje patrimoniale de către persoane apropiate.

De asemenea, inculpatul Matei Nicolae şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ derizoriu, a trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 ha, 15,9850 ha şi 25,090 ha. Astfel a fost provocată o pagubă de 1.853.970,4 lei în dauna primăriei Năvodari, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală de circulaţie a terenurilor) şi suma de 275.509,6 lei (reprezentând preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri), fiind obţinute foloase necuvenite de cumpărătorul bunului. Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri, aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari, a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de inculpatul Gurgu Isidor, cunoscând că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Matei Nicolae.

Într-un demers separat, inculpatul Matei Nicolae, exercitându-şi în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din funcţia de primar al oraşului Năvodari, a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la 20.12.2012 la un biroul notarial. Prin acesta, el a transmis şi respectiv urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri, în suprafaţă totală de 12.055 m.p. şi a achitat o sultă de 2.592 lei, iar în schimb, a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 m.p. teren, situată în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca o pagubă de 4.919.932 lei în dauna primăriei Năvodari, reprezentând diferenţa dintre valoarea de circulaţie a terenurilor schimbate şi care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către oraşul Năvodari plus sulta de 2.592 lei şi valoarea de circulaţie a terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei) precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

În perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al oraşului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plăţi către Asociaţia Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispoziţiilor legale aplicabile în domeniu.

La data de 19 octombrie 2010, în baza unei înţelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat unui magistrat care, la momentul săvârşirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanţa, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafaţă de 500 m.p., situat în oraşul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului. Fapta ar fi fost disimulată prin încheierea unui contract de vânzare-cumpărare între SC Top Vision SRL (al cărei asociat unic este Matei Nicolae) şi fiica magistratului, prin care aceasta din urmă a dobândit terenul respectiv la preţul de 8.560 de lei, deşi valoarea de circulaţie a acestuia era de 139.550 lei.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari este estimat, în acest moment, la suma de 111.475.741 la care se adaugă un potenţial prejudiciu de 5 milioane lei care s-ar fi putut produce ca urmare a schimbului de terenuri cu SC Dormarbib Group SRL.

Inculpaţilor Matei Nicolae şi Gurgu Isidor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 30 august 2014, Curţii de Apel Constanţa”.

M.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.