Fostul polițist Rusescu rămâne cu condamnarea de 13 ani de închisoare. Judecătorii i-au respins și cererea de revizuire

0
7778
Foto-arhivă

După ce i-au respins definitiv contestația în anulare, judecătorii i-au respins și cererea de revizuire a fostului polițist Gigi Rusescu, condamnat definitiv pentru infracțiuni de corupție. Acesta are de ispășit 13 ani de închisoare, în urma condamnării rămasă definitivă, în 2019, la Curtea de Apel Constanța.

Gigi Cristian Rusescu, fost polițist la Secția 5 din cadrul Poliției Municipiului Constanța, al cărui nume a apărut și în mega-dosarul ”Mafia de la Rutieră”, din 2009, încearcă prin căi extraordinare de atac să scape de pedeapsa de 13 ani de închisoare sau să obțină diminuarea acesteia.

În ultimul dosar penal în care a fost trimis în judecată, în 2017, Rusescu a fost acuzat de trafic de influență și de înșelăciune, după ce l-a amenințat pe un șofer că îi va lua permisul de conducere pentru o contravenție nereală. Practic, așa cum au reținut procurorii, acesta a oprit un autoturism, condus de către un cetăţean turc, invocând o contravenție la regimul rutier, pe care șoferul știa că nu a comis-o. Pentru a nu lua măsurile legale față de conducătorul auto, polițistul i-a solicitat o sumă de bani, primind 400 de lei.

El a fost denunțat, după care a fost urmărit penal, trimis în judecată și condamnat în 2019, la 2 ani de închisoare cu suspendare.

Doar că el a mai fost condamnat, în dosarul care a făcut mare vâlvă în urmă cu 14 ani, la Constanța, în care au fost deferiți justiției aproape 40 de polițiști (din care mai bine de jumătate au fost scoși de sub acuzații – n.r.). În acel dosar, Rusescu a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare, în 2019, sentința fiind definitivă.

Serviciul de Probațiune Constanța a cerut, ulterior, anularea suspendării pedepsei din dosarul șpăgii primite de la șoferul turc, iar în urma decontopirii mai multor pedepse din ambele dosare, contopite ulterior în virtutea noii pedepse, Gigi Cristian Rusescu a fost condamnat definitiv la 13 ani de închisoare cu executare.

După condamnarea definitivă, fostul polițist Rusescu a deschis mai multe acțiuni, fiind vorba de căi extraordinare de atac, precum revizuirea în dosarul pentru trafic de influență, precum și o contestație în anulare. Așa cum am arătat recent, contestația în anulare a fost respinsă definitiv în luna decembrie 2022, iar pe rolul instanțelor a rămas doar cererea de revizuire.

Numai că marți, 31 ianuarie, judecătorii au respins acțiunea ca inadmisibilă.

”(…) respinge cererea formulată de revizuientul-condamnat Rusescu Gigi Cristian, privind revizuirea sentinţei penale nr.521/03.11.2017 pronunţată în dosarul penal nr.545/118/2016 al Tribunalului Constanţa, definitivă prin dec. pen. nr.727/P/25.07.2019 a Curţii de Apel Constanţa, ca inadmisibilă. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală obligă revizuientul-condamnat Rusescu Gigi Cristian a plata sumei de 200 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu apel termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 31.01.2023, se arată în încheierea de ședință.

Așa cum se poate observa, hotărârea nu este definitivă și Gigi Cristian Rusescu mai are o șansă la Curtea de Apel.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.