Dosarul penal deschis, în urmă cu nouă ani, pe numele fostului primar al comunei Limanu, Nicolae Iustin Urdea, s-a finalizat definitiv. Acesta pare a fi destul de controversat, dat fiind că și instanțele s-au pronunțat diferit în faza de judecare și, apoi, în cea de rejudecare.
Fostul primar a scăpat definitiv de acuzațiile DNA, în dosarul în care a fost trimis în judecată, în 2015, pentru abuz în serviciu. Deși, în primul ciclu procesual, Nicolaei Iustin Urdea a fost găsit vinovat și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, ulterior, după ce s-a dispus rejudecarea fondului, acesta a fost achitat, împreună cu restul inculpaților din dosar, pe motiv că faptele pentru care au fost trimiși în judecată nu sunt prevăzute de legea penală.
Ca o mențiune, acest motiv de achitare nu înseamnă că faptele nu au fost comise sau că inculpații sunt curați ca lacrima, ci că procurorii nu au făcut încadrarea corectă a faptelor. De aceea apar și diferențe între sentințele penale din faza de judecare, când s-a lăsat cu condamnări, față de hotărârile din faza de rejudecare, când toți au fost achitați.
Mergând mai departe, hotărârea Tribunalului a fost atacată cu apel de către reprezentanții Ministerului Public, iar după altă perioadă de timp, completul s-a pronunțat, vineri, 15 martie a.c., tot în favoarea inculpaților, respingând apelul DNA, iar soluția este definitivă.
Despre dosarul în sine, este vorba de unele fraude cu fonduri europene, în cazul unei pistei de biciclete ce face legătura între 2 Mai şi Vama Veche.
Date din anchetă
În rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA, aceştia arată că, în perioada 2008 – 2009, în contextul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, intitulat „Turism transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni şi biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră“, primarul Iustin Nicolae Urdea a atribuit acest contract societăţii comerciale reprezentate de către Vasile Cotin, fără respectarea prevederilor legale.
„În acelaşi context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, deşi cunoştea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adiţional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorităţii de Management documente cu un conţinut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
În baza acestor documente, Unitatea Administrativ-Teritorială Limanu a obţinut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei. Documentele respective au fost întocmite şi semnate de inculpaţii Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen – diriginte de şantier şi Cotin Vasile.
Faptele au avut drept consecinţă aplicarea, de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a unei corecţii financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin act adiţional (reprezentând 116.258,73 euro şi TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanţării, respectiv a Consiliului Local al Comunei Limanu, a unei creanţe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuţiei UE la finanţarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuţiei publice naţionale de la bugetul de stat, şi TVA în sumă de 79.374,78 lei.
De menţionat este faptul că atât atribuirea actului adiţional aceleiaşi firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, cât şi aplicarea corecţiei financiare mai sus amintite au avut la bază o notă cu un conţinut nereal, întocmită de inculpatul Voicu Bogdan“, potrivit DNA
Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.
Daniel ALBU