Președintele comunității elene Elpis Constanța, Anton Traian Antoniadis, a descris, pentru Focus Press, ce înseamnă pentru comunitatea în fruntea careia se află, dar nu numai, tăierea Vasilopitei Sfântului Vasile cel Mare, tradiție sărbătorită, duminică, 21 ianuarie a.c., începând cu ora 12.00, la Biserica Greacă Methamorphosis din Constanța.
Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie, în spiritul de promovare a modelului de viață creștin – ortodox, a valorilor spirituale și culturale.
„Mă întrebați care este rețeta pentru plăcinte sau prajiturii Vasilopita adică a Sfântului Vasile. Eu pot doar să vă spun cum o facem noi în Constanța.
Se pune la bază suflet curat de constănțean, se adaugă mult crez, se amestecă bine și apăsat în mijlocul celor ce cred în oameni, se adaugă bănuțul de argint, se dă forma dorită de fiecare și se coace la foc mic cu credință.
În momentul în care este gata, este dusă și citită de Sfinții părinți ce slujesc în prima biserică creștin-ortodocsă a Constanței adică la biserica Greacă Methamorphosis clădită cu trudă și sacrificii de întreaga comunitate constănțeană. După care, conform tradiției și spiritului de dăruire este împărțită oricărui suflet este prezent în biserică.
Pentru a fi mai scurt în explicații definiția este: făcută și plasmuită din suflet cu dragoste pentru suflete.
Cei ce găsesc bănuțul sunt binecuvântați și norocoși tot anul în curs iar cei ce nu au avut noroc să găsească sunt bucuroși pentru aproapele lor. Asta înseamnă să fii om, asta înseamnă să ai omenie iar mai presus de toate asta înseamnă o comunitate unită și respectată.
Am uitat să menționez că nu se fac cu acest prilej invitații oficiale, iar cei prezenți au înțeles că participarea la eveniment le purifică sufletul iar prezența lor fizică în mijocul semenilor înseamnă încredere dăruită unei întregi comunități.
Să ne bucurăm deci de această binecuvântată zi, acest prilej de a arăta că îți pasă și deopotrivă pentru fericiții câștigători reiterând că fericiți suntem toți deopotrivă”, spune Anton Traian Antoniadis, președintele comunității grecilor din Constanța.
“Împărțirea Vasilopitei, una dintre cele mai străvechi tradiții ale comunității elene din întreaga lume, reprezintă un simbol puternic al solidarității și al valorilor spirituale și culturale care definesc această comunitate remarcabilă.
Pe lângă bucuria de a celebra o tradiție atât de frumoasă, participarea la acest moment festiv a reprezentat o ocazie excelentă de a revedea prieteni dragi și oameni minunați. Cu acest prilej, am transmis astăzi, cele mai alese gânduri, membrilor Comunității Elene Elpis și tuturor grecilor din județul Constanța. Să aveți un an plin de prosperitate, sănătate și bucurii!”, transmite Mihai Lupu, președintele CJC.
„Sfântul Vasile cel Mare este cel mai important ierarh patristic. Sfântul Vasile cel Mare este considerat fondatorul legăturii indisolubile dintre medicină și religie și fondatorul vieții de obște în mânăstiri.
Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de ierarhul Vasile cel Mare în zona Cezareei Capadociei i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.
Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor. Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.
După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.
De atunci, grecii si crestin ortodocșii taie Vasilopita, pâinea Sfântului Vasile și cine găsește bănuțul, se consideră că va avea noroc în acel an.
În recunoscuta comuniune a FAMILIEI locuitorilor orașului Constanța, Comunitatea Elenă Elpis împreună cu Parohia Schimbarea la Față vă invită să fim împreună la această sărbătoare iar ce găsesc bănuții de argint norocoși să aducă bucurie pe fețele tuturor celor prezenți”, a transmis Comunitatea Elenă Elpis Constanța într-un comunicat de presă.
L.M.