Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța (UOC) a organizat, marți, 25 octombrie 2022, o întâlnire cu jurnalista și scriitoarea Sabina Fati, în cadrul căreia a fost prezentat bestsellerul semnat de aceasta, „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi. Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia“.
„Ea este un scriitor unic în România (…) vă invit să o citiți pe Sabina Fati cu multă deschidere”, a spus conf univ. dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice, cel care a deschis evenimentul.
Daniel Citirigă a introdus participanții la eveniment în povestea cărții semnate de Sabina Fati, citind câteva pasaje și ulterior, comentându-le.
„Curiozitățile călătoriilor Sabinei Fati sunt, câteodată, și ale noastre, însă noi nu avem curajul să le facem (…) O să citiți scene înfricoșătoare pentru orice bărbat, însă, iată, că nu au fost pentru o femeie”, a mai precizat acesta.
Scriitoarea a vorbit și despre pericolele pe care le-a întâlnit în călătoriile sale.
„Cine spune că nu îi este frică, acela este irațional. Îți este frică tot timpul. Am plecat cu un traseu pe care a trebuit să îl schimb (…) Sunt acele călătorii lungi, de trei luni de zile, în care umbli cu <<casa în spinare>>, atunci te gândești <<ce caut eu aici?>> sau <<de ce nu stau eu acasă>>?, a mărturisit Sabina Fati.
Sala Senatului din campusul universitar a fost arhiplină. La eveniment au luat parte atât studenți, cât și cadre didactice.
Sabina Fati este autoarea volumelor documentare „Singură pe Drumul Mătăsii. 80 de zile, 15.000 km, 2500 de ani de istorie” și „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, apărute la Humanitas în 2015 și 2016.
„Foarte puțini autori au reușit să creeze un gen nou într-o cultură. Cu trei cărți de călătorii, izvorâte din același proiect și alcătuind deja o operă.
Cum poate fi definit în câteva cuvinte proiectul Sabinei Fati? Călătoria ca jurnalistă – neapărat de una singură – în lumi nebătute de alții. Călătorii cu risc, cât mai departe spre Est, acolo unde lumea nu se duce niciodată în vacanță și unde mentalitățile «lor» sunt în răspăr cu ale «noastre». Și unde geografia, istoria și politica s-au împletit în așa fel încât au pus pe lume chipuri nebănuite ale umanului.
Cu ce anume se pleacă în astfel de călătorii? Niciodată cu mai mult decât un rucsac, cântărind cam cât jumătate din greutatea celei care-l cară. Totdeauna cu multă nebunie, cu patima de a împărtăși, cu foarte multe cărți citite, cu priceperea de a împleti reportajul cu analiza și evocarea cu scrisul de mare clasă, cu teribile incursiuni în trecut, cu aventuri de tot soiul, mai cu seamă la granițe! Iar, la întoarcere, pe Sabina Fati o întâmpinăm uimiți și bucuroși că, după ce a traversat Kurdistanul, Irakul (federal!), Anatolia și Armenia, a reușit, și de data asta, să revină acasă”, a transmis scriitorul Gabriel Liiceanu, conform Biroului de presă al Universității „Ovidius” din Constanța.
Petruț IACOB