FOTO VIDEO Povești și realități de la Herghelia Mangalia – interviu cu directorul Constantin Ancuța

0
1529

Herghelia Mangalia înseamnă mai mult decât cai. Înseamnă multă muncă, zeci de hectare de nutreț, oameni pentru care viața aici este mai mult decât un loc unde să mergi doar ca să ai de unde lua un salariu. Înseamnă însă și multe povești și mituri urbane, legate de oameni și fapte.

Herghelia de la Mangalia a fost înființat prin decret regal, la dorința reginei Maria, care avea nevoie de cai de schimb în călătoriile sale spre Balcic și Constanța în anii 1920. Grajdul inițial încă mai există și adăpostește caii pepinieri.

De atunci, poveștile legate de acest loc nu au contenit în a apărea. Primele sunt despre exemplare scumpe ce au fost capturate în Primul Răboi Mondial, din Imperiul Austro Ungar, cai ce ar fi provenit din îndepărtata Sahară. S-a vorbit mult și despre cum Nicușor Ceaușescu ar fi pierdut herghelia la poker sau cum Sergiu Nicolaescu a călărit calul Regelui Mihai. Un alt mit este cel al calului de 80.000 de dolari americani pe care regele Iusein al Iordaniei nu a mai apucat să îi plătească pentru că a murit.

În anii trecuți, la Herghelia Mangalia se regăseau mai multe rase de cai, inclusiv ponei. Acum însă, se mai găsește în grajduri doar calul Pursânge Arab.

Herghelia Mangalia are câteva linii de reproducere, atent selecționate și vechi de zeci de ani: Cygaj, Ibn Galal, El Iman, Mersuch, Siglavy Bagdady, Hadban, Gazal şi Nedjari.

Despre cum se realizează selecția pentru împerechere, cum sunt crescuți mânjii, care foarte-foarte rar se nasc albi, când și cum începe dresajul lor, cum sunt evaluați și primesc sau nu drept de montă, despre ce se întâmplă cu cei mai puțin dotați ce nu se califică, despre concursurile hipice, prețurile cailor, dar și despre oamenii de aici, am stat de vorbă cu inginerul Constantin Ancuța, directorul Hergheliei Mangalia.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.