FOTO VIDEO Situația cailor confiscați de Poliția Animalelor de la Techirghiol și găzduiți de CMSN

0
253

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a devenit casă pentru o parte dintre caii confiscați la începutul anului 2021 din zona Techirghiol. Au fost îngrijiți și hrăniți, iar acum, deși se bucură de zilele de vară, încă poartă pe corp, urmele și cicatricile rănilor pe care le aveau atunci când au fost luați în custodie.

În ianuarie 2021, un număr de 35 de cai aflați pe câmp, în zona lacului Zarguzon, au fost confiscați de către poliție, iar o parte dintre aceștia – 13, au fost găzduiți la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Între timp, pentru că patru iepe erau gestante, au fătat și acum numărul total de cai „de Techirghiol“ a ajuns la 17.

Din punct de vedere al sănătății considerăm că sunt stabili. S-au făcut toate demersurile necesare astfel încât să le putem asigura medicația și vitaminizarea necesară pentru că se aflau într-o stare destul de precară. Acum, legal, ei sunt în gestiunea noastră, în baza procesului verbal. Așteptăm decizia autorităților pentru a vedea stadiul în care vor fi încadrați“, a precizat Veronica Andone, șef secție CMSN Constanța.

Pe 21 iulie, Tribunalul Constanţa a anulat ordinul de plasare în adăpost nr. 723177 din 24 ianuarie 2021, ordin referitor la cei 23 de cai, confiscaţi de autorităţi. Reprezentanții Consiliului Județean Constanța au precizat că sentința a fost atacată cu apel pe 16 august.

Dacă și instanța de judecată superioară va menține această decizie, proprietarul își va putea recupera caii. Numai că, va avea de plătit o sumă de bani, potrivit Legii 205/2004 privind Protecția Animalelor.

Articolul 24^5(1) Deținătorul poate solicita entității care asigură prestarea serviciului public de adăpostire a animalelor restituirea animalului plasat în adăpost, în termen de maximum 30 de zile de la data la care încetează aplicarea măsurii de plasare în adăpost. (…) În situația restituirii, deținătorul are obligația de a plăti către consiliul județean sau către Consiliul General al Municipiului București cheltuielile cu asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, hrănirea, cazarea, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor animalelor efectuate cu animalul plasat în adăpost.“

Rămâne de văzut ce va decide instanța de judecată în privința cailor.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.