Pandemia de COVID-19 a adus cu ea o serie de măsuri, unele mai bune, altele mai puține bune. Pe 16 martie 2020 se decreta starea de urgență din cauza creșterii numărului de cazuri. O lună mai târziu, armata monta pe Stadionul Portul din municipiul Constanța, primele corturi ale Sistemului Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) pentru a se putea face față numărului tot mai mare de bolnavi cu SARS VOV-2.
Stadionul s-a transformat într-o bază militară, păzită de soldați și cu un acces strict. Au urmat containere, aparatură, rețea de apă și canalizare, de curent electric și personal medical tot mai mult.
Au fost momente grele, atât pentru personalul medical cât și pentru pacienți, dar acum, pericolul COVDI-19 pare să fi trecut, numărul cazurilor și gravitatea acestora scăzând tot mai mult. În aceste condiții, Spitalul Modular a fost închis pentru pacienți, iar personalul medical s-a întors la vechile posturi. Au fost strânse chiar și corturile, iar iarba a început iar să crească pe terenul de sport. Au rămas pe loc însă containerele medicale cu toată aparatura din ele, totul în stand by. La fel au rămas și militarii care păzesc toate acestea.
Despre ce a fost la Sistemul Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT), sau Spitalul Modular pe scurt, am stat de vorbă cu locotenent colonel doctor, Cătălin Boca medic coordonator Sistemul Modular Mobil de Izolare și Tratament într-un interviu pe care îl puteți urmări mai jos.
Cătălin SCHIPOR