FOTO VIDEO Vernisaj expoziție foto-documentară la Muzeul Axiopolis din Cernavodă, dedicat operei lui Anghel Saligny

0
626

La Muzeul AXIOPOLIS Cernavodă, a avut loc în cursul zilei de 18 februarie, vernisajul expozitiei foto–documentare itinerante „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny”.

Expozița face parte din proiectul național „Valori și modele naționale în educația românească”, care a debutat la Biblioteca Academiei Române, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în 15 ianuarie 2021, și va continua în șase orașe din țară – Cernavodă, Constanța, Galați, Brăila și Târgu Ocna, Iași, localități în care marele inginer și inventator român a realizat cele mai reprezentative construcții cu valoare de patrimoniu.

Evenimentul este organizat, sub egida Bibliotecii Academiei Române, de Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO, în colaborare cu Casa de Cultură „I.D. Chirescu” Cernavoda, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Muzeul Portului Constanța, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanța, Asociația Culturală „Tomis”, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociația Psiterra din Iași și Televiziunea ACUM TV – Bacău.

„Această expozitie, în care vom putea viziona documente de patrimoniu – între care șase imagini unicat de la construirea Podului Carol I, aflate în colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, mesajul Regelui Carol I care a fost zidit la temelia piciorului stâng al podului ce îi poartă numele, schițele Teledinamicului de la Salina Targu Ocna – ne va prilejui o întâlnire de suflet cu o mare personalitate a acestei țări, inginerul-inventator Anghel Saligny, și ne oferă ocazia să îndeplinim o datorie pe care o avem ca un testament mut, scris sub semnul istoriei, credinței si valorilor românești”. a precizat Lt. col. (r) Cornelia Prioteasa, președintele Asociatiei pentru educație socio – emoțională „Combat Stress Ro” – curatorul proiectului.

La eveniment au luat cuvântul și au vorbit despre omul Anghel Saligny și realizările sale Șerif Cârjali, Viceprimarul orașului Cernavodă, Dr. Lavinia Dumitrașcu din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța și Mircea Dorobanțu, Directorul Muzeului CFR. Dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” Filiala Constanţa a fost cel care a dat citire actului semnat de regele Carol I, prin care s-a dispus construirea podului peste Dunăre.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.