FOTO+VIDEO. Fermierii constănțeni nu pot face agricultură din cauza secetei și au protestat pentru a atrage atenția autorităților

0
646

Nemulțumiți de modul în care autoritățile au înțeles să sprijine agricultura, un domeniu grav afectat în ultima perioadă, Grupul de iniţiativă civică al agricultorilor din Dobrogea a organizat un protest. Aceștia au organizat o plimbare pașnică pe drumurile naționale din județul Constanța, pornind cu tractoarele și utiliajele agricole din dotare a peste 100 de ferme din Ciocârlia din Ciocârlia, spre Negru Vodă, oprindu-se în cele din urmă la Techirghiol.

Cerințele inițiale ale fermierilor constănțeni au fost următoarele:

  1. Suspendarea ratelor, măsura aplicabila cel târziu de la 01.09.2020
  2. Plata de urgentă a sumelor, și asa mici, fixate pentru despăgubirea calamitaților.
  3. Rambursarea cu celeritate a TVA-ului pentru fermieri.
  4. Plata de urgenţă a subvenției la motorina și a primelor de asigurare a culturilor.
  5. Modificarea legislației în sensul susținerii proiectelor independente de irigații, din surse alternative de apă. Poate chiar şi posibilitatea accesului acestui gen de proiecte la fonduri europene/naționale.
  6. Încurajarea fermierilor să planteze perdele forestiere prin relaxarea regulilor și furnizarea de material săditor.
  7. Prioritate pentru proiectele de irigații naționale existente si viitoare, in zona Dobrogei. Este regiunea cu cel mai mare deficit de apa și, totuși, cu ferme relativ mari si bine tehnologizate, cu potențial bun!
  8. Declararea județului Constantanța ca zonă calamitată

Ulterior, din toate acestea au redus, rămânând doar cu trei.

„Am cerut declararea județului Constanța zonă calamitată, un cadru legal care să ne ajute să negociem amânarea ratelor la leasing și stabilirea perioadei când se vor acorda despăgubirile pentru secetă. Acum avem promisiuni din partea autorităților. La discuții a venit și domnul secretar de stat Scarlat“, a declarat Mircea Chipăilă, reprezentantul fermierilor din județul Constanța.

Potrivit acestuia, există un precedent în anul 2006, când zona a fost declarată zonă calamitată prin ordin de ministru. În prezent se confruntă cu cea mai mare seceta din ultimii 85 de ani. Potrivit datelor statistice, media multianuală este de 415 litri pe un an agricol. În 2018 – 2019 s-au înregistrat doar 146 litri, iar în 2020, 115 litri.

„Sub 200 litri de apă nu putem face agricultură“, a concis Mircea Chipăilă.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.