Frații Micula au pierdut procesul în fața statului român, în care cereau despăgubiri de 9 miliarde de lei

0
111
sursa foto: adevarul.ro

Frații Micula, Ioan și Viorel au pierdut definitiv lupta în fața statului român. Decizia a fost luată pe 4 ianuarie 2022 de Comitetul ad-hoc de anulare constituit sub auspiciile Centrului internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.

Astfel, statul român a marcat o victorie definitivă, fiind scutiți să plătească cele 9 miliarde de lei cerute drept daune de către frații Micula. 

Nemulțumirile fraților Micula au legătură cu modul în care statul român a aplicat anumite legi

Reclamanții au susținut că statul român nu a respectat obligațiile internaționale în temeiul Tratatului. Potrivit acestora, România nu a reușit să aplice corect legile cu privire la impozitarea băuturilor spirtoase. De asemenea, nici noul regim de prețuri pentru apa minerală nu a fost adoptat corect, potrivit EVZ.ro

Tribunalul a respins cererea fraților Micula, precizând că „România s-a angajat în eforturi serioase și vizibile pentru a își aplica legile privind impozitarea în legătură cu alcoolul.” și că România „a arătat că are un mecanism complex pentru aplicarea legilor sale, o strategie prin care se asigură aplicarea în mod eficient din perspectiva costurilor și o structură de executare atât la nivel de gospodărie individuală, cât și la nivel de producător industrial, implicând ANAF, Vama și DG Antifraudă.”

Prin decizia de marți, 4 ianuarie 2022, România iese victorioasă din această luptă. Comitetul ad-hoc a decis, în mod contrar susținerilor Reclamanților, că tribunalul arbitral nu a încălcat regulile fundamentale de procedură și s-a referit la toate susținerile formulate de Reclamanți în arbitraj.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.