Fugarul Sorin Strutinsky urmează a fi extrădat în România, din Italia. Momentan se află în arest la domiciliu

0
1400
Sorin Strutinsky

Sorin Strutinsky, afaceristul condamnat la peste 10 ani de detenție, dispărut din vara anului trecut și dat în urmărire internațională, se află în Italia și urmează a fi extrădat în România.

Afaceristul Sorin Strutinsky a dispărut din țară înainte de pronunțarea Înaltei Curți, în dosarul care i-a adus, în cele din urmă, o pedeapsă de 10 ani și opt luni de detenție, cu executare.

Potrivit avocatului său, Marius Mocanu, Strutinscky, prieten bun cu fostul primar Radu Mazăre, s-a predat autorităților italiene.

Actualmente se află în arest la domiciliu din data de 23 martie și urmează procedurile de extrădare în țară”, ne-a declarat Marius Mocanu, avocatul său.

De precizat că în cursul zilei de azi, pe ordinea de zi a Înaltei Curți de Casație se află spre judecată un recurs în casație, însă instanța a decis ca acesta să fie judecat pe 25 mai.

Strutinsky a fost trimis în judecată  de DNA, fiind acuzat și, în cele din urmă, găsit vinovat, pentru că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat diferite lucrări în judeţ, unele în Portul Constanţa, altele pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.

El a fost deferit justiției în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că în anul 2009, el a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procentaj de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL).

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător, suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009-2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Sorin Strutinsky rămăsese singurul în libertate, din acest TRIO care a condus municipiul și chiar județul Constanța pentru aproximativ 15 ani.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.