Capitalele europene susțin planul Bruxelles-ului de a extinde interdicțiile de fumat țigări, precum și la dispozitivele electronice de fumat, în spațiile exterioare.
Doar două țări – Germania și Grecia – s-au abținut de la votul asupra măsurii în timpul unei reuniuni a miniștrilor sănătății care a avut loc marți la Bruxelles.
Alte țări și-au exprimat nemulțumirea față de plan, înainte de a-l aproba totuși. Măsura, care nu este obligatorie, încurajează guvernele naționale să interzică țigările electronice și fumatul țigărilor convenționale în zonele în aer liber, cum ar fi stațiile centrale de transport public, terasele barurilor și cafenelelor, plajele și locurile de joacă.
Și, deși a existat o opoziție semnificativă la acest plan în rândul legislatorilor săptămâna trecută în Parlamentul European, acum mai polarizat, capitalele au reușit să se alinieze în mare măsură intenției Bruxelles-ului. Pentru unii dintre cei care s-au opus în Parlament, votul capitalelor este doar simbolic.
Multe dintre țările care susțin planul au introdus deja o legislație similară la nivel național – și doresc ca restul Europei să se alinieze, scrie digi24.ro
Ministrul Sănătății din Franța, Geneviève Darrieussecq, a declarat că noile măsuri care vor fi introduse în următoarele săptămâni înseamnă că dispozitivele de fumat electronice – care „duc la dependență și la o sănătate precară” – nu vor mai fi vândute în țară și a solicitat ca o acțiune preventivă similară să fie „reflectată la nivel european”. Slovenia a interzis toate țigările electronice cu arome – cu excepția celor cu aromă de tutun – în timp ce Țările de Jos au interzis, de asemenea, anumite arome.
Dar, având în vedere că țările vecine încă le vând, ministrul olandez al sănătății, Fleur Agema, a declarat că țara sa încă mai vede produse ilegale pe piață și, prin urmare, a solicitat mai multe măsuri din partea UE.
Ministrul Sănătății din Belgia, Frank Vandenbroucke, a declarat că țările se joacă în prezent „de-a șoarecele și pisica” cu industria tutunului, care „inundă” piețele UE cu „noi produse din tutun, nicotină sau fumat din ce în ce mai creative, care atrag și fac dependente generațiile tinere”.
În timp ce Estonia a reiterat apelurile pentru restricții la nivelul UE, argumentând că propria sa interdicție privind dispozitivele cu arome este subminată de legislația diferită din țările vecine. Odată cu adoptarea măsurilor care nu sunt obligatorii, multe țări – inclusiv Finlanda, Letonia și Belgia – doresc acum ca Comisia să avanseze cu revizuirea normelor mai stricte privind tutunul, care vor include legi actualizate privind impozitarea, precum și o actualizare a cadrului său general privind tutunul.
L.M.