GALERIE FOTO. Bustul Reginei Maria, dezvelit în sfârșit, în memoria directorului Doina Păuleanu

0
430

Miercuri, 23 decembrie 2020, s-a împlinit un mai vechi deziderat al celei care a fost unul din cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru și directorul Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu: dezvelirea bustului Reginei Maria a României.

În prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vicepreședintelui Consiliul Județean, Stelian Gima, a viceprimarului municipiului Constanța, Ionuț Rusu precum și a consilierului președintelui C.J.C. pe probleme de cultură, Vasile Gherghilescu, miercuri a fost dezvelit bustul Reginei Maria a României, realizat de marele sculptor român Oscar Han, în anul 1932. Acesta a fost amplasat pe un soclu special ridicat în fața Muzeului de Artă din Constanța.

 „Astăzi (23.12.2020 – n.r.) trebuia sa fie o zi frumoasă, o zi de o reală emoție, în care nu numai că am dezvelit o operă monumentală, ci bustul suveranului ce ne-a unit prin grijă și curaj! Din păcate, omul de cultură care a marcat istoria culturală a Constanței, Doina Păuleanu, cea care a avut acest vis, de a pune în valoare bustul Reginei Maria, din păcate nu mai este de puțin timp printre noi. Așa cum știți cu toții, a plecat într-o altă lume, poate o lume mai bună, care o va prețui mai mult decât am reușit noi să o prețuim. Cea care a lăsat cel mai mare gol în lumea oamenilor de artă constănțeni, va ramâne în sufletele noastre! Pentru a-i prețui memoria și a o cinsti, voi iniția un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Constanța, ca acest muzeu căruia și-a dedicat practic toată viața, să se numească Muzeul de Artă «Doina Păuleanu» Constanța.

Îi rog pe toți constănțenii să păstrăm împreună un moment de reculegere în memoria celei care a fost Doina Păuleanu!“, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Bustul Reginei Maria este o lucrare pe care fostul primar al Balcicului, Octavian Moșescu, i-a comandat-o sculptorului român, Oscar Han. Realizat în anul 1932, acesta a fost dezvelit în septembrie 1933, iar în 1940, când s-a cedat Cadrilaterul Bulgariei, sculptura a ajuns la Constanța, fiind depozitată în subsolurile Muzeului de Artă, apoi chiar în muzeu. Lucrarea era înscrisă în patrimoniul muzeului ca fiind anonimă, „bust de femeie“. În data de 27 noiembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de Ziua Națională a României, bustul din bronz al Reginei Maria, a fost înălțat pe soclul special ridicat în fața Muzeului de Artă Constanța.

Încă din 2018 și-a dorit Doina Păuleanu să dezvelească bustul Reginei Maria a României, pentru a-l pune în valoare, cu prilejul Centenarului Marii Uniri. Dar după transmiterea în folosință gratuită către Muzeul de Artă a terenului pe care au fost amplasate soclul și bustul, Primăria Constanța a întârziat să elibereze documentele de urbanism necesare, așa că abia în urmă cu câteva luni au fost demarate lucrările.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.