În județul Constanța, la alegerile pentru Senat, Alianța pentru Unirea Românilor a obținut 20,82% din voturi, fiind urmată de Partidul Social Democrat, cu 19,63%. Partidul Național Liberal a fost preferat de 13,83% dintre alegători, iar Uniunea Salvați România de 19,39%. Partidul SOS România a obținut 10,3% din voturi, iar Partidul Oamenilor Tineri a înregistrat 7,9%. În ceea ce privește alegerile pentru Camera Deputaților, AUR a obținut 20,29% din voturi, iar PSD 18,20%. USR a fost votată de 13,12% dintre alegători, iar PNL, de 13,03%. Partidul SOS România a obținut 10,41%, iar POT 6,77%.
Conform acestor rezultate, viitorul Legislativ ar putea include următorii membri în Senat: Nicolae Vlahu (AUR), Silviu Coșa (PNL), Felix Stroe (PSD), Remus Negoi (USR) și Clement Sava (SOS). Din Camera Deputaților ar putea face parte: Murad Mohammad și Silviu Titus Păunescu (AUR), Bogdan Huțucă și Marian Crușoveanu (PNL), Daniel Georgescu și Mirela Matichescu (PSD), Stelian Ion și George Gima (USR), Laurențiu Făget (SOS) și Maria Cernit (POT).
Este important de menționat că acești candidați ar putea ajunge în Parlament întrucât doar câteva partide au obținut, deja, mandate atribuite direct. De exemplu, AUR este singurul partid din Constanța care a obținut direct două mandate de deputați și unul de senator. PNL a primit un singur mandat direct de deputat, iar PSD două mandate directe de deputați. Restul partidelor vor avea șanse de a obține mandate prin redistribuire.
Nicolae Vlahu este un cunoscut avocat din Constanța, a fost ales pentru Senatul României din partea AUR și a obținut, la alegerile locale, un mandat de consilier județean, la care cel mai probabil va renunța. De asemenea, Vlahu a candidat și la alegerile europarlamentare, fiind singurul membru AUR din județul Constanța pe lista pentru acest scrutin.
Mohammad Murad, afacerist cunoscut pentru succesul său în domeniul turismului, a fost primul pe lista AUR pentru Camera Deputaților după ce, la alegerile locale, a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Murad, originar din Liban, este considerat unul dintre cei mai importanți hotelieri de pe litoralul românesc, cu multiple investiții în domeniul turistic. Mohammad Murad este asociat și acționar în mai multe companii, după cum urmează: Hebe SA, Triumf Construct SA, MBM Phen Holding SRL, Spring Consulting SRL, Perla Majestic SA, Phoenicia Express SRL.
Silviu Titus Păunescu este cel de-al doilea deputat de Constanța din partea Alianței pentru Unirea Românilor. Acesta nu se află la primul mandat, fiind ales și în 2020, în Circumscripția nr. 23 Ialomița.
Silviu Titus Păunescu a studiat la Universitatea Politehnica București, Facultatea de Mecanică Fină, dar și la Universitatea Bioterra – Facultatea de Management Financiar Contabil. În perioada 2000 – 2003 a fost agent de vânzări și distribuție la Beofon, a fost technician transport valori la Group 4 Falck România, apoi inspector organizare transport valori la Dragon Star Guard în perioada 2003 – 2006, inspector daune la Asitrans în perioada 2006 – 2008, inspector regional daune la OPT Garancia Asigurări și inspector senior daune la Groupama Asigurări România, din 2010 – 2020.
În mandatul 2020 – 2024, deputatul a făcut parte din Comisia pentru agricultură, sivicultură, industrie alimentară și servicii specifice, Comisia pentru știință și tehnologie, Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Comisia pentru buget, finanțe și bănci. A fost secretarul Comisiei parlamentare a revoluționarilor din Decembrie 1989 și a făcut parte și din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Libaneză și Arabia Saudită.
În ceea ce-i privește activitatea parlamentară, Silviu Păunescu a avut trei luări de cuvânt, din care o declarație politică, 77 de declarații politice depuse în scris, 167 de propuneri legislative inițiate, dintre care patru promulgate legi, două proiecte de hotărâre inițiate, a semnat o moțiune de cenzură și a avut 382 de întrebări și interpelări.
Tot de la AUR ar putea să ajungă în Parlament, prin redistribuire, și Cosmin Hristu, actualmente consilier local în municipiului Constanța. Viitorul deputat este asociat în cadrul a două societăți, fiind vorba de Mecatin SRL și Batman Buildings SRL.
Hristu este licențiat în Științe Economice, specializarea Finanțe Bănci la Universitatea „Spiru Haret“ din Constanța, este masterand în Management și Antreprenoriat al aceleiași instituții de învățănt superior, iar în 2022 a început și Facultatea de Drept, în cadrul aceleiași universități.
Partidului Național Liberal i s-a atribuit direct un singur mandat de deputat, post pe care ar urma să îl ocupe Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța.
Bogdan Huțucă, actual deputat, este președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, și face parte din trei grupuri de prietenie cu Parlamentele altor state: cu Bosnia și Herțegovina (secretar), cu Regatul Cambodgiei și cu Statul Plurinațional Bolivia. Parlamentarul a avut 130 de luări de cuvânt, a inițiat 102 propuneri legislative, dintre care 39 au fost promulgate legi. De asemenea, a inițiat două proiecte de hotărâre, referitoare la modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și completarea Hotărârii Parlamentului nr. 77/2017, privind Codul de conduită a deputaților și senatorilor, și a avut 20 întrebări și interpelări.
Lista pentru Camera Deputaților ar putea să fie completată de actualul deputat Marian Crușoveanu.
Marian Crușoveanu se află la finalul primului mandat de parlamentar. El face parte din Comisia pentru transporturi și infrastructură, și din grupurile parlamentare de prietenie cu Republica Uzbekistan (vicepreședinte), Republica Croația și Japonia.
În activitatea sa parlamentară, deputatul PNL a avut 17 luări de cuvânt, dintre care 14 declarații politice, și 93 de declarații politice în scris. A inițiat 98 de propuneri legislative, dintre care 44 au fost promulgate legi. A inițiat două proiecte de hotărâre, privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților și completarea Hotărârii Parlamentului nr. 77/2017, privind Codul de conduită a deputaților și senatorilor. De asemenea, a avut 40 de întrebări și interpelări referitoare la diferite subiecte, inclusiv situația monumentului „Debarcader Mamaia Cazino“, ruta ocolitoare/drum expres „Alternativa Techirghiol“, oportunitatea construirii unui Spital Regional la Constanța, măsurile și finanțările guvernamentale pentru împădurire în județul Constanța, strategia ministerului privind Aeroportul Mihail Kogălniceanu și soluții pentru salvarea Palatului Regal din Mamaia.
Marian Crușoveanu este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța, tot aici obținând și diploma de master în Științe Penale. Anterior mandatului de deputat, Crușoveanu a fost consilier județean.
PNL Constanța mizează pe Silviu Coșa pentru Senat, acesta deschizând lista la alegerile parlamentare. Coșa a fost prefect al județului Constanța timp de patru ani, fiind numit în funcție în octombrie 2020, într-o ședință de Guvern.
Partidului Social Democrat i-au fost atribuite direct două mandate de deputați, acestea urmând să fie ocupate de Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu, și de Mirela Matichescu, fost manager al Organizației de Management al Destinației Mamaia Nord.
După redistribuire, Felix Stroe, președintele PSD Constanța, ar putea să prindă un post de senator în Parlamentul României.
Felix Stroe este, în prezent, senator din partea Partidului Social Democrat și face parte din Comisia pentru transporturi și infrastructură, fiind și vicepreședinte în Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională. De asemenea, este vicepreședinte în Comisia parlamentară specială pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, din 17 februarie 2021.
Felix Stroe a avut 83 de inițiative legislative, dintre care 36 au fost promulgate, și 16 declarații politice. A semnat trei moțiuni, a avut o interpelare adresată prim-ministrului, 23 de întrebări și 21 de interpelări.
Din partea Uniunii Salvați România, în Parlamentul României, ar putea ajunge Stelian Ion și George Gima, în Camera Deputaților, și Remus Negoi, în Senat.
Stelian Ion este singurul deputat constănțean din partea USR. Este vicelider al Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România din februarie 2023 și vicepreședinte al Comisiei juridice, de disciplină și imunități din aceeași perioadă. De asemenea, face parte din Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului în domeniul securității naționale și din Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru examinarea inițiativelor legislative din domeniul justiției.
Parlamentarul a avut 66 de luări de cuvânt, 115 propuneri legislative, dintre care 18 au fost promulgate, a inițiat un proiect de hotărâre, a avut șapte întrebări și interpelări, și a semnat 18 moțiuni.
Alături de Stelian Ion, la Camera Deputaților, ar putea prinde un mandat și George Gima. Acesta este președintele Filialei Municipale Constanța a USR.
George Gima este de profesie economist și a fost bursier al Guvernului francez în management și politică, în cadrul Institutului de Științe Politice din Paris. Are o vastă experiență în dezvoltare economică și management al riscurilor în multe state de pe glob, în special în țări emergente din Africa și America de Sud. A lucrat în zone post-conflict și în momente de criză, în Nigeria, Guinea, Maroc, Argentina, Brazilia, SUA, Republica Moldova și în multe țări din Uniunea Europeană.
Remus Negoi ar putea să obțină un al doilea mandat de senator, după redistribuire. În mandatul 2020 – 2024, acesta a fost vicepreședinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO și face parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Australia, Statele Unite Mexicane și Republica Serbia. Este membru în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, Comisia pentru cultură și media, Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială și este președinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.
În activitatea sa parlamentară, senatorul a avut 262 de propuneri legislative, dintre care 43 au fost promulgate, 31 de declarații politice, nouă întrebări și 45 de interpelări, dintre care două au fost adresate prim-ministrului. A luat cuvântul în plen de 185 de ori.
Într-o premieră pentru Parlamentul României, din Constanța ar putea ajunge un deputat și un senator din partea Partidului SOS România. La Camera Deputaților, este vorba despre Laurențiu Făget, iar la Senat, despre Clement Sava.
Laurențiu Făget a candidat anul acesta și din partea Alianței pentru Unirea Românilor, pentru un mandat de consilier local. Este director al Elky Guard SRL și a avut diverse funcții, printre care Project Manager la Midia Internațional SA și contabil senior la For Future. În perioada 2017 – 2021, a fost șef al Poliției Orașului Ovidiu. Făget este licențiat în Științe Economice și are un masterat în Administrație Publică, ambele la Universitatea „Ovidius“ din Constanța.
Clement Sava ar putea obține un mandat de senator din partea SOS România, în urma redistribuirii. Asistent al Dianei Șoșoacă, acesta a avut o carieră politică activă, fiind membru în diverse formațiuni politice.
O altă surpriză vine din partea Partidului Oamenilor Tineri, care ar putea obține un mandat în Camera Deputaților, ce ar putea fi atribuit Mariei Cernit.
Desigur, informațiile prezentate au rolul de a oferi o imagine de ansamblu, iar până în acest moment, doar AUR a obținut direct două mandate de deputați și unul de senator, PSD două mandate de deputați, iar PNL un mandat de deputat. Cum vor evolua negocierile între partide și cum se vor redistribui mandatele rămâne de văzut, iar acest lucru va decide, în final, componența viitorului Legislativ.
Andreea CONDURACHE







