Un fenomen spectaculos a putut fi observat noaptea trecută în țara noastră. Aurora boreală a apărut pentru a doua oară, după apariția din 5 noiembrie a.c.. De obicei, acest spectacol se întâlnește la latitudini mai mari, în regiuni precum Polul Nord sau țările scandinave, motiv pentru care este cunoscut și sub denumirea de „luminile nordice”.
Adrian Bîlbă, doctor în științe a oferit detalii despre aurora boreală. Fenomenul este cauzat de interacțiunea dintre particulele încărcate din furtunile geomagnetice și atmosfera terestră.
„Imagini frumoase, superbe cu un cer înroșit. E bine, informația științifică este un pic mai seaca. Respectiv soarele are o activitate ciclică la 11 ani și suntem în vârful acesteia în această perioadă până prin 2025, pe la jumatea anului, când se va mai liniști. Asta înseamnă că emite, pe lângă fotoni, emite și particule, emite masă coronală de particule, niște erupții, niște furtuni solare care străbag distanța până la pământ mai lent decât lumina și ajung în câteva zile. E bine, când ajung la pământ ionizează atmosfera. Unde? Acolo unde poate, la poli.
Fiindcă avem un clopogeomagnetic, ce este generat, produs de lucreul pământului, de mișcarea antispina acestuia, ce face ca să ne protejeze de aceste radiații ionizante și doar tangențial la poli ele reușesc să înfierbânde atmosfera, respectiv să o activeze, să o ionizeze. Ei sunt în zone latitudini mai joase, le putem vedea atunci când sunt foarte puternice, dar avem o limită. Limita este culoarea.
sursa foto: Facebook/ Ruxandra Popa
Vedem doar partea superioară a acestor ionizări, care este în culoarea roșie. O vedem dintr-aversul atmosferei groase până la noi, care filtrează, așa cum un apus sau un răsărit filtrează lumina solară. Tot așa, această lumină produsă de ionizarea atmosferei se filtrează spre roșu și vedem nuanțe de roșu. Dacă am fi plasați mai la poli, am vedea aurora în splendoarea ei, culori metalice, culori reci, culori albastru, verde sau galbenă. Este o frumusețe care are o explicație frumoasă, științifică, chiar dacă uneori este mai rece așa”, a relatat Adrian Bîlbă în mediul online.
Rarul fenomen a fost cauzat de o furtună geomagnetică din noaptea de 8 octombrie, conform NOAA (Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din SUA). Aceasta a generat o ejecție de masă coronară, permițând particulelor solare să interacționeze cu atmosfera Pământului. În mai puțin de două zile, masele de plasmă rezultate au colorat cerul în nuanțe intense de roșu, verde și violet, generând aurora boreală.
sursa foto: Facebook/ Ruxandra Popa
L.M.