Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei anunță faptul că a fost convocată comisia pentru închiderea recepției la terminarea lucrărilor la Cazinoul din Constanța, joi, 20 martie a.c.; asta înseamnă că, în câteva zile, vor preda Primăriei Constanța această clădire restaurată, bijuteria arhitecturală a României, de la malul mării.
Această clădire simbol a trecut printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus intervenții complexe de la structura de rezistență până la elementele arhitecturale și artistice. Consolidarea fundației, refacerea integrală a fațadelor și decorațiunilor, restaurarea vitraliilor, a mozaicurilor, a componentelor metalice, sunt doar câteva dintre lucrările care au redat Cazinoului strălucirea de odinioară.
Astfel, Cazinoul din Constanța evidențiază atât măiestria constructorilor din trecut, cât și eforturile actuale de a păstra autenticitatea acestuia, integrand, în același timp, soluții moderne de consolidare.
Fiecare sală a fost personalizată, iar interioarele încep să reflecte eleganța de altădată. În interior se lucrează la foc continuu, echipele fiind extrem de atente la fiecare detaliu. Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost inaugurat în 1910. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu patru ani, după mai multe amânări, iar în anul 2024 va fi inaugurat. El a fost reparat pentru a fi muzeu. La subsol, sunt trei camere, pentru expoziții, iar la etaj, două săli mari: cea multifuncțională și de spectacole, care va avea scenă, echipament tehnic și scaune, iar alături, sala mare, fosta Sală a Oglinzilor, cea de bal.
Lucrările de reabilitare realizate până acum subliniază unicitatea și eleganța arhitecturală a clădirii-simbol a Constanței. Cazinoul este renovat de Aedificia, iar fondurile sunt asigurate de Compania Națională de Investiții, prin Ministerul Dezvoltării. După finalizarea lucrărilor, clădirea va reveni administrației publice locale.





L.M.