Muftiatul Cultului Musulman demolează mai multe clădiri din centrul orașului Constanța, pentru a face loc unui nou lăcaș de cult. Ultimul document de urbanism necesar a fost emis la sfârșitul anului trecut. Este vorba de Autorizația de construire nr. 1.120, pentru desființarea a patru imobile situate la intersecția Bulevardului I.G. Duca cu strada Constantin Brătescu.
Proiectantul general este Construim Cât Putem, iar constructorul este Craft Engineering. Termenul de execuție a lucrărilor este de trei ani.
Precizăm faptul că, în vara anului trecut, Primăria Municipiului Constanța a eliberat Certificatul de urbanism nr. 1.962, pentru „Desființare imobile corp C1 – locuință parter, C3 – magazie parter, C4 – magazie parter, C5 – spațiu comercial parter, modificări interioare, modificări învelitoare, extindere, schimbare destinație din spațiu comercial în sediu administrativ și social, la imobilul existent corp C2 (spațiu comercial S+P+1Etaj), construire lăcaș de cult, anexă parter“. Amplasamentul este situat pe Bulevardul I.G. Duca nr. 21, colț cu strada Constantin Brătescu nr. 52- 52 Bis. Documentul este valabil un an.
Acesta nu este singurul document de urbanism obținut de Muftiatul Cultului Musulman pentru acest proiect. Municipalitatea a eliberat, în luna februarie a.c., certificatul de urbanism în vederea construirii unui lăcaș de cult, care va funcționa și ca sediu administrativ și sediu social, în zona centrală a Constanței.
Va fi restaurată și pusă în valoare Moscheea „Regele Carol I“
Muftiatul Cultului Musulman a obținut, în luna martie a.c., de la Municipalitate, Certificatul de urbanism nr. 597, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Moscheii „Regele Carol I“, situată pe strada Crângului nr. 1, din Peninsulă. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
Moscheea a fost construită la inițiativa Regelui Carol I, în anul 1910, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din orașul Constanţa. Lucrările s-au încheiat în 1913. Inaugurarea a avut loc în data de 31 mai 1913, în prezența familiei regale și a reprezentaților cultului musulman în România. Inițial, s-a numit Moscheea „Carol I“, ulterior a fost redenumită Moscheea „Mahmud al II-lea“. În prezent, credincioșii musulmani o numesc „Kral camisi“ sau „Geamia Regelui“.
Clădirea monument istoric se află într-o stare avansată de degradare, astfel că lucrările de reabilitare trebuie demarate cât mai curând. Se vor efectua lucrări la nivelul acoperișului, al structurii de rezistență, dar și al clădirii în sine, atât interior, cât și exterior.
În judeţul Constanţa erau peste 160 de geamii la începutul secolului al XX-lea. Dobrogea fusese sub stăpânire otomană neîntreruptă vreme de 458 de ani, între anii 1420 şi 1878. În oraşul Constanţa erau șapte geamii, dintre care două erau mari, moschei: Mahmudia (construită în 1822) şi Azizia (din 1869). Ultima există şi azi, sub numele de Hunchiar, care înseamnă „sultan“.
Loredana MIHAI



Citește și: