Ministerul Sănătății a transmis, în anul 2018, fostul Spital CFR din cartierul Palas către Direcția de Sănătate Publică Județeană Constanța. Aici, DSP intenționează să construiască un spital de pediatrie, de sine stătător, nu o secție exterioară a Spitalului Județean. Demersurile au început încă din 2019, iar în 2020 a fost obținut și primul certificat de urbanism în acest sens. Cu toate astea, proiectul a întâmpinat numeroase dificultăți, ceea ce a dus la întârzieri semnificate. Deși autoritățile continuă să lucreaze pentru realizarea acestuia, construcția propriu-zisă nu va începe prea curând.
Creionarea ideii privind construirea unui nou spital, de pediatrie, a pornit în anul 2018, atunci când Ministerul Sănătății a dat fostul spital CFR din cartierul Palas în administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Județeană Constanța. Doi ani mai târziu, DSP a obținut Certificatul de Urbanism nr. 1444, pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea fostului spital din cartierul Palas. La un an distanță, directorul DSP Constanța anunța că vechea clădire va fi demolată pentru a face loc noului spital, iar în 2023, Primăria Constanța a eliberat Certificatul de Urbanism nr. 665 pentru desființarea clădirii de pe strada Vifor Haiducul nr. 43, în vederea demolării clădirii și predarea terenului către Compania Națională de Investiții.
„Am obținut autorizația de demolare, pentru că este o clădire improprie, care nu mai poate fi reparată și extinsă, iar CNI nu finanțează asemenea lucrări. Noi, inițial, am vrut, crezând că va fi o procedură mai rapidă, să fie reabilitată clădirea veche, dar nu s-a putut. De aceea a trebuit să facem proiectul unei construcții noi. Legat de acest proiect, noi avem și cheltuieli neeligibile în valoare de 2,4 milioane de lei, cheltuieli care presupun racordul la gaze, la apă, amenajarea curții interioare și a gardului, sume ce nu sunt decontate de CNI. Pentru această sumă, Ministerul Sănătății trebuie să ne dea un acord de principiu, noi avem acești bani în conturile DSP și așteptăm acest acord“, spunea directorul DSP Constanța, Cristina Schipor, la acel moment, pentru Focus Press.
În vara anului 2023, Cristina Schipor a fost la Ministerul Dezvoltării Regionale, pentru a discuta pașii următori ai proiectului, atunci fiind anunțat și faptul că noul spital va fi construit de Compania Națională de Investii, pe terenul eliberat de demolarea clădirii vechi.
Birocrația este foarte greoaie, iar proiectul a fost plimbat de la Ministerul Finanțelor la cel al Dezvoltării, pentru a se căuta sursa de finanțare. Conform ultimului răspuns al CNI, ca urmare a solicitării cotidianului Focus Press, proiectul va fi finanțat de către CNI doar după ce indicatorii tehnico-economici vor fi aprobați, prin emiterea unui ordin al ministrului Dezvoltării ori a unei Hotărâri de Guvern.
„Finanţarea unui obiectiv de investiții în cadrul Programul național de construcții de interes public sau social, derulat prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, este asigurată doar după aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin emiterea ordinului MDLPA sau a hotărârii de Guvern, după caz, şi numai în concordanţă cu alocațiile bugetare destinate fiecărui program derulat de Compania Națională de Investiții SA, în conformitate cu Ordonanța Guvernului nr. 25/2001, aprobată cu modificările și completările ulterioare“, explică reprezentanții CNI.
În ce stadiu se află în prezent proiectul?
Contactată telefonic, Cristina Schipor, directorul Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța, ne-a declarat că încă se așteaptă emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici ai construirii spitalului. Proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării încă din primăvara anului trecut.
„Proiectul este la Ministerul Dezvoltării din aprilie anul trecut, așteaptăm să se emită Hotărârea de Guvvern cu indicatorii tehnico-ecoomici de finanțare a spitalului, asta după aprobarea bugetului. Abia apoi vom afla dacă vom fi prinși. Avem toate aprobările, dar abia după ce se emite hotărârea putem să oferim terenul liber de sarcini către CNI și ei să înceapă efectiv construcția unității spitalicești“, a declarat Cristina Schipor, directorul DSP, pentru Focus Press.
Cum va fi compartimentat noul spital?
Unitatea medicală va fi o clădire cu trei niveluri și o jumătate de imobil va fi blocul operator. Spitalul va avea 74 de paturi și cinci specialități. De asemenea, va avea și o Cameră Primire Urgențe. Clădirea va fi sub formă de dreptunghi, din două tronsoane separate prin rost constructiv, cu regim de înălțime D+P+3 – 4E și acoperiș, terasă necirculabilă peste etajul III parțial și etajul IV retras. Imobilul va avea o suprafață construită de 1.570,8 mp și o suprafață desfășurată de 7.615,14 mp. Accesul în incinta spitalului se face pe laturile de nord, sud și est ale amplasamentului.
Spitalul propus se va compune din următoarele funcțiuni principale:
AMBULATOR – La nivelul parterului vor fi amplasate cabinete de consultații și tratament în sistem ambulator, cabinet și birou internări/externări, info-point.
SECȚIE IMAGISTICĂ – La subsolul spitalului se va amplasa secția de imagistică compusă din CT, RMN și radiologie. SECȚIE UPU – Spitalul va fi prevăzut cu unitate de primiri urgențe mică, cu o capacitate de 7-10 paturi și va putea fi accesata pietonal, atât din interiorul spitalului, cât și din spațiul exterior. De asemenea, unitatea va beneficia și de un acces auto protejat, destinat în exclusivitate ambulanțelor.
SECȚII / SALOANE INTERNARE – În etajele curente, vor fi amplasate secțiile: interne, diabet nutriție, gastroenterologie, oncologie, neurologie, ORL, ortopedie și traumatologie. Secția de dializă vă fi amplasată la nivelul parterului. Fiecare etaj curent va avea cabinete pentru doctori, camera asistente, oficii și camere de gardă. La ultimul nivel al clădirii va fi amplasat blocul operator.
Funcțiunilor enumerate mai sus li se vor adăuga spatii administrative (birouri, săli ședințe. arhivă), depozitări (instrumentar, medicamente, chimice, etc.), vestiare (femei și bărbați), grupuri sanitare, camere de serviciu, oficii, izolatoare, punct pază, info-point, spații de așteptare, spații pentru circulații orizontale și verticale, adăpost protecție civilă și alte spații anexă.
Capacitatea spitalului propus va fi de circa 75-80 de paturi pentru pacienți în saloane și aproximativ 7-10 paturi în unitatea de primiri urgențe.
Andreea CONDURACHE



