Cetatea Medievală Râșnov, monument istoric de importanță națională clasa „A”, este închisă vizitatorilor. Motivul? Autoritățile locale au demarat lucrări de reabilitare. Anul acesta cu siguranţă cetatea nu va fi deschisă turiştilor.
Lucrările de restaurare sunt departe de a fi finalizate. Până acum s-a lucrat la partea interioară a cetății. Muncitorii lucrează și la partea exterioară, la tencuieli, la ziduri. Se poate vizita doar grădina cetăţii. Intrarea este gratuită. De acolo se poate vedea doar exteriorul cetăţii. Autoritățile speră ca obiectivul turistic să fie restaurat complet şi să fie redeschis traseului turistic abia în 2023.
Până când lucrările la cetate vor fi gata, vizitatorii pot admira munții Bugeci, Postăvarul Brașov, Râșnovul-un regal. Faceți fotografii! Ele vor fi amintirea voastră, pentru că în cetate nu este nicio șansă să intrați. Și plecați spre casă cu două gânduri importante: ați fost într-un loc special și ați călcat pe urmele dacilor.
În acest amplasament general a funcționat, în secolele I ante – I după Hristos, cea mai importantă așezare dacică fortificată din Sud-Estul Transilvaniei. A purtat numele de Cumidava. Vechea Cetate Cumidava a făcut istorie. Deasupra s-a ridicat tot ce vedeți astăzi și sunteți în adevărata cetate a filmului istoric: dacii, columna, nemuritorii, Mihai Viteazu, lancu Jianu, haiducul nostru cel mai legendar.
Aici este o triplă moștenire: vechea cetate a dacilor, cetatea provizorie de lemn a teutonilor și deasupra cetatea de piatră a sașilor de apărare, refugiu, supraveghere, a râșnovenilor care au trăit înăuntru ca un burg medieval: străduțe, școală, piață, căsuțe, biserică, fântână și au lăsat o moșteniră culturală importantă.
Cetatea şi împrejurimile Râşnovului au intrat în istoria cinematografiei româneşti, fiind decorul preferat de regizorul Sergiu Nicolaescu pentru filmele sale istorice Dacii, Mihai Viteazul şi Nemuritorii. În 1967, la Râşnov a fost realizat filmul Columna, o coproducţie româno-germano-italiană, nominalizat anul următor la „Globul de aur” şi la „Oscar” pentru cel mai bun film străin.
Cetatea este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.
Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei.
Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania. În anul 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o în administrarea comunității locale, căreia i-a acordat rangul de târg.
Alexandra VASILE, corespondență specială din Râșnov
Fotografii din arhiva personală, iunie 2022