Premierul României, Marcel Ciolacu, va participa astăzi, 26 martie a.c., la ceremonia de predare a Cazinoului din Constanța de la Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației către Primăria Municipiului Constanța. Primarul Vergil Chițac a anunțat că va fi deschis pe 21 mai, de Ziua Constanței.
La eveniment va participa, de asemenea, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Atilla.
Aedificia Carpați, societatea care a desfășurat lucrările de reabilitare a Cazinoului din orașul de la malul mării, a predat amplasamentul către Compania Națională de Investiții, în cursul zilei de 20 martie a.c..
Această clădire simbol a trecut printr-un amplu proces de restaurare, care a presupus intervenții complexe de la structura de rezistență până la elementele arhitecturale și artistice. Consolidarea fundației, refacerea integrală a fațadelor și decorațiunilor, restaurarea vitraliilor, a mozaicurilor, a componentelor metalice, sunt doar câteva dintre lucrările care au redat Cazinoului strălucirea de odinioară.
Video cu declarația lui Marcel Ciolacu
Sunt prezenți: Vergil Chițac, Ionuț Rusu, Costin Răsăuțeanu, Mitroi, Crușoveanu, Oviu Cupșa, Marius Tulică,Teo Hora, Silviu Coșa, Daniel Citirigă.




Toate lucrările au fost făcute cu mult simț de răspundere, ficare perete, candelabru a fost refăcut, astfel încât putem spune că simbolul Constanței a renăscut din cenușă. Lucrătorii au pus accent pe detalii, deoarece fiecare ornament de pe tavan și de pe pereți este special.
Lucrările de reabilitare realizate până acum subliniază unicitatea și eleganța arhitecturală a imobilului-simbol al Constanței. Cazinoul a fost renovat de Aedificia Carpați SA, iar fondurile sunt asigurate de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții. După finalizarea lucrărilor, clădirea va reveni administrației publice locale.
Cazinoul de pe faleza orașului Constanţa a fost inaugurat în 1910. El este reparat pentru a fi centru cultural. La subsol, sunt trei camere, pentru expoziții, iar la etaj, două săli mari: cea multifuncțională și de spectacole, care va avea scenă, echipament tehnic și scaune, iar alături, Sala Mare, fosta Sală a Oglinzilor, cea de bal.
”Mă bucur să fiu astăzi azi la predarea acestei părți din identitatea noastră națională. Mi s-a părut că aceste lucrări nu se vor termina niciodată. Istoria clădirii a făcut ca lucrările să fie foarte grele. Le mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect pentru că datorită muncii dumneavoastră putem admira Scoica decorativă sau grinzile de la subsol. Sunt sigur că deschiderea Cazinoului va atrage turiști din întreaga lume și va avea un impact pozitiv în dezvoltarea economiei locale”, a spus Marcel Ciolacu.
”Redăm astăzi comunității din Constanța Cazinoul. Drumul a fost lung și anevoios. Monumentele istorice sunt moștenirea primita de la generațiile dinaintea noastră. În anul 2020 au început lucrările și au fost descoperite multe lucruri. Cazinoul din Constanța este o investiție necesară pentru tara noastră. Cazinoul a fost restaurat în suprafață de 5.000 mp, structura clădirii a fost întărită, meșterii au restaurat 1320 de ornamente, picturi și vitrali”, a spus ministrul Dezvoltării.
”Nu mi-am putut imagina că va arata atât de frumos. Este o adevărată bijuterie arhitecturala. Este cea mai frumoasa clădire publica din România în stil Art Nouveau. După inaugurare nu va fi aici restaurat sau evenimente personale. Vor fi spatii pentru concerte și spectacole, săli de expoziție. Transmit mulțumiri Guvernului României pentru finanțarea proiectului și pentru faptul că nu a fost deloc ușor”, a declarat, la rândul său, primarul Constanței, Vergil Chițac.













A.C., M.G., L.M.
Primarul sa ne dea înapoi coșurile de gunoi pe care le-a furat după toate străzile.