Primăria Cogealac, dar și Serviciul Local de Salubrizare al Comunei Cogealac au fost amendate în mai multe rânduri pentru depozitul ilegal de la marginea localității. Sancțiunile nu au impresionat însă administrația locală, drept pentru care comisarii Gărzii de Mediu s-au văzut nevoiți să ducă lucrurile mai departe: plângere penală pe numele primarului, Cati Hristu.
Situația din Cogealac este cel puțin ironică. De la depărtare se vede cum întreaga zonă este împânzită de eoliene, semn al energiei verzi, a grijii față da natură. Realitatea de aproape este însă diferită și total opusă față de ceea ce te-ai aștepta să vezi aici.
Garda Națională de Mediu a anunțat că problema deșeurilor din comuna Cogealac, din județul Constanța a devenit obiect de cercetare penală, ca urmare a refuzului primăriei unității administrativ-teritoriale de a se implica în rezolvarea situației create de depozitul de deșeuri ilegal, de la marginea localității. Ba mai mult, gunoiul a continuat să fie adus aici de
„Anul trecut UAT a fost sancționată de comisariatul Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, în luna aprilie, cu 15.000 de lei, iar în luna iunie, cu încă 70.000 de lei și de fiecare dată s-au stabilit măsuri pentru rezolvarea problemelor constatate. În timpul altui control, efectuat în luna octombrie a anului trecut, s-a transmis notificare, în vederea suspendării autorizației de mediu pentru serviciul local de colectare. Mai mult decât atât, în luna noiembrie a fost înaintată sesizare penală pe numele UAT Cogealac, pe aceeași temă. După toate acestea, serviciul local al primăriei, care colectează deșeurile de la populație, continuă să depoziteze gunoiul pe așa-zisa platformă temporară, astfel încât cantitatea de deșeuri a ajuns de cel puțin trei ori mai înaltă decât gardul care împrejmuiește terenul”, a spus Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.
În aceste condiții, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa l-a chemat în cursul zilei de 5 martie pe primarul Cati Hristu la discuții.
C.S.