Germania a cerut tuturor statelor membre UE să permită aderarea Bulgariei și României în Schengen

1
80
Sursa foto: BEN BORG CARDONA / AFP

Germania a cerut celorlalte state membre Schengen să accepte România și Bulgaria în spațiul de liberă circulație. „Bulgaria și România au muncit din greu în acest sens. Iar acum este rândul țărilor din spațiul Schengen să se țină de cuvânt și să accepte cele două țări”, a declarat ministrul german de externe, Annalena Baerbock, la o conferință de presă comună cu omoloaga ei din Bulgaria, Maria Gabriel, susținută la Berlin, transmite agenția Mediapool, citată de Rador Radio România și G4media.

Aderarea României la zona de liberă circulație este sistată doar de Austria, în timp ce Țările de Jos au rezerve și cu privire la Bulgaria. Scopul ambelor țări este să intre în Schengen până la sfârșitul anului, dar până acum nu există semnale că acest lucru se poate întâmpla.

„Mulțumesc Germaniei pentru sprijinul său fără echivoc pentru aderarea Bulgariei la Schengen fără alte amânări. Germania este aliatul nostru de încredere și partener de lungă durată, iar sprijinul său pentru Schengen în acest moment cheie este esențial”, a spus Maria Gabriel. Ea a subliniat că lupta împotriva migrației ilegale rămâne o prioritate cheie pentru Bulgaria, iar țara „sprijină eforturile pentru a stabili un sistem de migrație și azil eficiente, echitabile și funcționale în cadrul UE”. Austria își condiționează dreptul de veto asupra celor două țări balcanice de necesitatea unei reforme cuprinzătoare a Schengen, asupra căreia nu există în prezent un acord. Spre deosebire de Bulgaria, guvernanții români și-au înăsprit tonul la adresa Vienei, având în vedere diverse măsuri împotriva poziției acesteia. Premierul Marcel Ciolacu a sugerat chiar că Austria ar trebui să ia în considerare părăsirea Schengen, iar PPE ar trebui să excludă partidul cancelarului austriac Karl Nehammer. În afara de asta, România a pus pe masă și posibilitatea ca Bulgaria și România să fie separate în drumul lor către Schengen. Annalena Baerbock a vorbit și de sprijinul oferit Ucrainei de către Bulgaria. „Mă bucur să subliniez că solidaritatea nu este doar un cuvânt pentru Bulgaria și că țara oferă asistență Ucrainei”, a subliniat ministrul german. Ea a adăugat că Bulgaria se numără printre țările care continuă să mențină funcționarea coridorului ucrainean de export de cereale, împreună cu Grecia și România.

Germania a sprijinit, de asemenea, extinderea UE. Annalena Baerbock a vorbit despre progresele țărilor candidate pentru aderarea la UE – Ucraina, Moldova, Republica Macedonia de Nord și alte țări din Balcanii de Vest care se luptă pentru aderarea la Uniune. Ea a declarat că Germania remarcă și apreciază eforturile și reformele făcute în aceste țări și susține extinderea Uniunii Europene în această direcție, iar Berlinul poate oferi asistență pentru a se face primii pași pe drumul către UE.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.