Gheorghe Hagi, managerul Farului, a ținut un nou discurs-manifest, chiar înaintea ultimei partide din anul 2023, cu Rapid București, de pe teren propriu. „Regele“ a făcut, din nou, referire la multinaționale, care ar trebui să se implice în fotbalul românesc, și o comparație cu alte bugete ale cluburilor de fotbal, din țările din vecinătate. Un alt punct nevralgic atins de Gheorghe Hagi a fost infrastructura. La Constanța, încă se așteaptă construirea unui nou stadion, după demolarea fostei arene de pe strada Primăverii.
„Nu sunt eu cel care decide, nu sunt eu ăla mare, că dacă aș fi eu, stați liniștiți că, în secunda următoare, prioritar devin sportul, cultura și educația, sănătatea. Trebuie să investești dacă vrei să fii o țară frumoasă, puternică și cu un statut social foarte bun, pentru că de aia plătim taxe și impozite, fiecare societate, fiecare persoană. De aceea, primăriile și consiliile au un buget alocat, anumiți bani și se împart, cum începe anul, se împarte cozonacul, se împarte bine. El trebuie să se ducă în partea socială, în infrastructură. Au trecut 30 de ani, în 30 de ani se schimbă lumea, în 30 de ani o schimbi, faci ce vrei. Arabii fac în cinci ani și noi vrem 30 de ani. Au trecut 30 de ani și nu am făcut o bază sportivă. Primăriile, consiliile județene, o bază sportivă. Și cum să facem sport? Nu se află în atribuțiile lor? Cu tot respectul, dar așa e, ele trebuiau făcute, este obligatoriu în orice țară din lume. Sportul, cultura, educația și sănătatea, ai nevoie de ele. Creezi oameni care îți fac bine țării. Dacă nu ai doctori, ce faci? Mergem acolo. Școală. Trebuie să învățăm și să ne dezvoltăm. Trebuie să investești în lucrurile sociale. Cine investește? Primăriile și consiliile județene. Se împart banii. După aceea, la performanță vorbim de altceva, la echipa mare. Acolo trebuie implicate, în 1% din cifra de afaceri, multinaționalele. A spus-o Hagi, nu a zis-o oricine. Acolo sunt banii. Multinaționalele să vină în sport. Fac bani la noi în țară. E o facilitate, nimic altceva. Un punct care se schimbă în legea aia care, din 1990, nu e schimbată. E 0 nu știu cât la sută. Dacă vrea, nu obligatoriu! Investește, că tu faci bani la noi în țară. Din cifra de afaceri. Publicitate“, a spus Gheorghe Hagi, în cadrul conferinței de presă.
Acesta a făcut o comparație și cu handbalul, acolo unde ar fi cele mai mari salarii din Europa, după cum susține Hagi.
„La UEFA, v-am mai explicat o dată, vă mai explic. Forumul nostru, care este la UEFA, nu acceptă de la stat, nu îți dă voie, pentru că trebuie să fii apolitic, chiar dacă poți să fii organizat, nu participi în Europa. Trebuie să fii privat. Așa cere, la celelalte discipline îți dă voie, de aia handbalul, baschetul, primăriile pot să susțină. De aia handbalul se duce în Champions League, pentru că la handbal, dragilor, se plătesc cele mai mari salarii din Europa. Și fotbalul de ce nu îl ducem acolo? La echipa mare, la performanță, vorbim de privat. La privat trebuie să vină multinaționalele. Oamenii bogați, care au făcut bani, care sunt deștepți, care au produs în România. Dă-le o lege, dă-le o facilitate, ce este așa de greu să dai un lucru, 1% din cifra de afaceri? Ce e așa de greu? Deductibilă. El poate să facă reclamă, să cumpere acțiuni. Ce e așa de greu? Cum nu o vedeți?! Cum ne facem că nu o vedem?! Și după aia vrem să concurăm cu cei de afară. Păi vecinii dacă ne-au depășit, ei au 26 de milioane buget. Ludogoreț. Cât au, întrebați! Cât cheltuie, ce bani de transferuri au? Și celelalte. Dinamo Zagreb, Ungaria, Polonia“, a mai adăugat managerul Farului.
Hagi: „Nu este echipa mea, este a voastră, a dobrogenilor, a constănțenilor, e a tuturor, rămâne a tuturor. Eu vin și plec!“
Gheorghe Hagi a vorbit și despre numărul de abonați de la cluburile de fotbal din România și a ținut să menționeze că Farul nu este echipa lui, ci a dobrogenilor, a constănțenilor, și că el poate pleca în orice moment de la clubul constănțean.
„Stadioanele să fie pline. Ce abonați au echipele noastre? Brandurile, unde sunt brandurile? S-au dezmembrat. Afară sunt branduri, au rămas branduri. Vecinii noștri… Cât are Legia Varșovia, suporteri? Full. La ei de ce se poate? Câți abonați avem la noi? Să îmi zică cineva un club care are 15.000 de abonați, cluburile de provincie 10.000, că stadioanele erau înainte de 14.000, 18.000, 20.000, eu așa am trăit. Unde sunt 10.000 de abonați? Cum am spus la Farul. Nu avem stadionul. Acesta este targetul celor de la marketing, să facă asta. 10.000 – 15.000 de abonați, dacă țineți la echipă, să vină, pentru că e a voastră. Hagi doar a crezut în Farul, Hagi doar a investit în Farul, pentru că are acțiuni, nu este echipa mea, este a voastră, a dobrogenilor, a constănțenilor, e a tuturor, rămâne a tuturor. Eu vin și plec. Eu, astăzi sunt, mâine nu mai sunt. Important e să rămână ceva solid, al nostru. Lucrurile așa trebuie făcute. Ne dorim performanță? Trebuie să plătim și noi cum se plătește la handbal, la baschet, printre cel mai bine din Europa“, a mai precizat Hagi.
Hagi: „Asta simt, asta am simțit eu în ’90. Pot să ajung unde vreau eu în lume, cel mai bun“
Gheorghe Hagi a mai spus că a avut o convorbire cu fostul mare internațional român Ilie Dumitrescu.
„Mai ales că acum e și deschidere europeană, ce s-a făcut în ’90, ține doar de noi. Ține numai de noi să o facem. Pentru asta trebuie să investești. I-am zis lui Dumitrescu. Imediat după Revoluție, ce simți tu? Eu i-am zis, știi ce simt eu, Ilie? Bogăție peste tot, dar trebuie să mă aplec, că dacă dorm, vin alții. Muncă. Cine se scoală primul dimineața, asta simt, asta am simțit eu în ’90. Pot să ajung unde vreau eu în lume, cel mai bun. Ăsta era sentimentul meu. Și eu cred că îl au mulți copii din România, dar nu se dă ocazia, nu se creează mediul bun în care el să crească și să învețe, și să se dezvolte. La noi nu se poate nimic, la noi nu merge, dar uite că se poate la handbal. Să aibă salariile cele mai bune din Europa. Și de ce la noi, la celelalte, nu se poate? La fotbal, să creștem? Să vină cei care au bani. O repet de mai multe ori. E simplu. Nu complica lucrurile, dar simplu nu cred că se dorește. Asta este concluzia mea“, a mai spus Hagi.
Aici puteți vedea declarațiile complete ale lui Gheorghe Hagi.
Petruț IACOB