Managerul Farului, Gheorghe Hagi, a ținut un nou monolog emoționant, de mai bine de zece minute, la conferința de presă susținută după succesul cu Sepsi, scor 2-1, din prima etapă a play-off-ului. Hagi a atins mai multe puncte nevralgice ale fotbalului românesc, din prezent, și a amintit, din nou, de performanțele Generației de Aur a României, din care a făcut parte.
„Obiectivul este unul singur, acela de a merge la campionate mondiale și europene, nu cred că există altul, nu de a merge acolo, de a încerca să devii foarte bun, să revenim unde eram noi, cei din generația noastră. Poate pe unii îi supărăm când spunem lucrul acesta. Iar ei, iar ei. Dar ce să facem? Dacă zece ani v-am dus la mondiale și europene, ne băteam cu cei mai buni din lume. Eram tot români, tot mai mici din punct de vedere fizic. Dar eram buni rău și pe teren și uman. Aceasta a fost echipa noastră, crescuți foarte bine de cei mai buni antrenori ai României. Toți am crescut acolo, în proiectul României, la Luceafărul. Restul este can can, fiecare poate să zică ce vrea, povestea lui, dar poate doar să o vorbească, el nu a simțit-o. Noi am adus România să fie respectată în lume și suntem mândri de tot ce am făcut, eu și colegii mei. Sperăm ca de acum încolo să găsim pe cineva care să ne ducă iar acolo. Speranța moare ultima (…) De ce ne este frică să spunem că trebuie să depășim performanța generației (n.r. de Aur)? De ce ne este frică să spunem că obiectivul României este acela de a depăși Generația 90-2000? Că atribum niște lucruri clare, puternice, acelei generații? Care v-a făcut mândri pe toți? V-a făcut fericiți. Succesul aduce bucurie, fericire și mult, mult respect. Nu știu dacă mai există în România lucrul acesta. Dar eu știu că asta aduce. Eu cred că suntem respectați în lume, acasă nu știu cât suntem respectați. Este un mare semn de întrebare. Pasiunea și iubirea de fotbal nu o să ne-o ia nimeni, niciodată. Contează faptele și ce am făcut noi, cum suntem noi văzuți în lume, pentru că noi am fost europeni, mondiali. Ne știe lumea. Am fost crescuți de niște profesori. Noi chiar am avut profesori adevărați”, a spus Gheorghe Hagi.
sursa foto: Facebook/ Gheorghe Hagi
Acesta a spus că în România există o totală lipsă de respect față de antrenori și a vorbit, cu respect, despre antrenorii care l-au format pe el și pe colegii lui de generație, la naționala de fotbal a României.
„În momentul de față, în România este o lipsă de respect față de antrenori, crasă. Atenție ce vă spune Hagi (…) Este noțiunea de antrenor, manager. Noțiunea este dusă…mă abțin, nu vreau să zic unde a fost dusă această noțiune. Ok, râdeți în continuare, faceți mișto de toți antrenorii, luați-ne cum vreți voi. Mergem înainte, deoarece pasiunea nu o să puteți să o luați, de a antrena, de a juca, de a forma, noi cei din generația noastră, restul nu pot să vorbesc, nu știu. Ați văzut și Ioan Ovidiu Sabău ce a făcut la Cluj, a lipsit zece ani, a intrat și a pictat. A schimbat echipa, a făcut-o foarte bine. Campionii crează campioni, cum am scris eu cartea, să nu uitați lucrul acesta. Nu am pus titlurile de pomană pentru că niște campioni, ca în generația 70, ne-au format pe noi. Anii 70, cei mai buni, echipa aia care a făcut ce a făcut, ne-a format pe noi. Aceia veneau de la Mondiale. Au respectul nostru, total. Și cum ne-am comportat și cum am fost noi ca fotbaliști. Ce ușor a fost pentru ei să lucreze cu noi. I-am ascultat. Întotdeauna am știut că ei erau stăpânii. Noi am jucat fotbal, cum trebuie, când trebuie, tactica o făceau ei. Cum trebuie să fie noțiunea de antrenor sau de manager. Trebuie să manageriezi un grup, niște jucători care sunt foarte bogați, milioane. Și la noi, dacă nu băgăm în euro și băgăm în lei, sunt milioane, câștigă milioane pe lună și trebuie să știi să gestionezi, să îi faci să joace bine, să îi faci să joace ca echipă, să îi faci să respecte grupul. Nu este ușor”, a mai adăugat Hagi.
Managerul Farului a făcut referire, inclusiv, la proiectul său de la Constanța, construit de la zero, în urmă cu 14 ani.
„A trecut perioada când eram antrenor, acum sunt manager, manageriez și cred că am demonstrat în 14 ani ce am făcut, de la zero. La Constanța am construit ceva frumos, de calitate și cu o singură strategie, să încerci să devii cel mai bun. Niciodată nu te naști cel mai bun, te naști talentat, nu știi cine este cel mai bun, numai timpul va vorbi. Trebuie să știi să lucrezi, să ai o viziune, dacă nu ai această viziune, tu nu știi ce se va întâmpla după un an, doi, trei, de astăzi pe mâine este doar dezbatere. Mie îmi place să lucrez pe termen mediu și lung, așa cum m-au învățat profesorii mei, care m-au făcut, care m-au crescut și le mulțumesc pe această cale. Ei m-au format, ei m-au adus aici. Să iubesc fotbalul, să am pasiune, să fiu lângă el, chiar dacă câteodată îmi vine să mă las, pentru vă sunt greutăți multe. Când iubești ceva te duci cu el. Le dau un sfat tuturor fotbaliștilor: să rămână în sport!”, a mai declarat Gheorghe Hagi.
Hagi a amintit și de umilința suferită de naționala de fotbal a României, antrenată de Edward Iordănescu, anul trecut, în Liga Națiunilor, atunci când a pierdut la scor de neprezentare în fața Muntenegrului, în Giulești. Acesta a comentat și declarația lui Dan Petrescu, antrenorul CFR-ului, care ar fi spus că meciul cu Andorra, din deplasare, primul din preliminariile pentru EURO 2024, va fi unul dificil.
„Vă zic din când în când lucruri care dor, dar sunt bune și rămân, chiar dacă nu le place unora. Niciun meci, în momentul de față, pentru noi, România, nu este ușor. Cea mai mare greșeală este să tratezi lucrurile ca atare. Când tratezi lucrurile ca atare știți ce se întâmplă?! Știți? Pierdem 3-0 acasă cu Muntenegru. Și nu pare nimic ieșit din comun și lumea râde. Eu așa am văzut la televizor. Este grav rău! Dacă așa pare normal. De aia a venit Petrescu și vă zice că meciurile sunt grele. Eu gândesc altfel. Dacă România a ajuns așa, atunci chiar avem o mare problemă. Eu cunosc o altfel de România, altfel de jucători, altfel de mentalitate, altfel de creativitate, știu cât de buni suntem, știu ce potențial avem”, a mai adăugat Hagi.
sursa foto: Facebook/ Gheorghe Hagi
În final, Gheorghe Hagi a cerut să fie respectat și să nu îi mai fie atribuit cuvântul „Regele”.
„Eu nu atac, eu nu mai joc fotbal, înainte atacam, acum doar îmi dau cu părerea. Este opinia lui Hagi. Aș vrea și aș fi cel mai fericit dacă s-ar lua ca atare. Opinia lui Gheorghe Hagi. Să nu mai puneți nici Rege, nimic, niciodată! Eu sunt Gheorghe Hagi! Am arătat toată viața mea că sunt modest, sunt la locul meu, vă respect pe toți, respectați-mă și voi, cât puteți!”, a concis Gheorghe Hagi.
Petruț IACOB
Da, am avut fotbal dintotdeauna, mă ales după 1970…. Dar, am avut fotbal pentru că AM AVUT SPORT, AM AVUT CAMPIONI… atletism, box, lupte, handbal, volei, tir…Am avut condiții pentru a face sport, mișcare, am avut competiții interne care scoteau campioni, performanțe europene, olimpice, mondiale…Sportul era strategie de țară, ținea de educația și sănătatea poporului, tineretului…. Școala, la toate nivelurile, era și cerea inclusiv SPORT.
TOTUL S-A STINS TREPTAT, IAR ÎNCEPÂND CU 1998-2000, GATA!
NIMIC DIN CELE DE MAI SUS NU MAI EXISTĂ…PREAFUL ȘI PULBEREA….
ACESTA ESTE ADEVĂRUL! ACEASTA ESTE CAUZA….
Din păcate, deși are dreptate, Hagi trebuie să spună și cele de mai sus!
Daca nu copletai tu sa stii ca nimic din ceea ce a spus Hagi nu avea valoare ! E greu sa acceptam cand cineva are dreptate si ia atitudine ! Felicitari Gheorghe Hagi ! Turcii te-au facut Imparat , noi te facem cu ou si cu otet !
Felicitari jurnalistului care a relatat cu accent pe lectii, fara a cauta cancan si click-uri aiurea. Un mesaj educativ, de calitate, venit de la un om care chiar stie ce vorbeste cand e vorba despre performanta, munca, valoare.