„Gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali“, a precizat primarul Vergil Chițac

0
839
Vergil Chiţac

Edilul constanței le-a transmis constănțenilor că în ședința Consiliului Local din data de 17 septembrie va cere consilierilor să accepte creșterea subvenției pentru prețul gigacaloriei. Aceasta va crește „la un nivel fără precedent“.

Vergil Chițac a subliniat că de data aceasta este vorba de prețul real care va fi plătit la gigacalorie, dat fiind că, până acum, pierderile din rețea au fost ascunse.

„Cu alte cuvinte, ne asumăm realitatea pe care prețurile din anii trecuți nu o exprimau și am inclus pierderile ce până în acest moment au fost mascate. Rolul nostru este de a proteja orașul și locuitorii acestuia, nu de a le periclita siguranța în vreun fel. Și vă asigur că fix asta facem și de această dată și procedăm întocmai. (…) creștem subvenția pentru prețul la gigacalorie la un nivel fără precedent în Constanța și, mai mult, demarăm procedurile pentru schimbarea sistemului de conducte pentru termoficare, vechi de zeci de ani. Odată cu atingerea acestor investiții, automat vor scădea și prețurile pentru populație“ a precizat Vergil Chițac.

Primarul Constanței ne avertizează că urmează o iarnă grea.

Toată Europa, nu doar Constanța, nu doar România, se confruntă cu provocarea unui val de scumpiri la energie cum nu a mai fost de mult timp. Așadar, contextul internațional nu ne este favorabil, din păcate. Valul de scumpiri-record la gazele naturale a ajuns pe întreg continentul, iar România nu a fost nici ea ocolită. Din acest motiv și din cauza pierderilor din rețeaua de termoficare tot mai mari din orașul nostru, determinate de o rețea veche de 40 de ani care trebuia de mult schimbată, am ajuns în situația să găsim măsurile necesare pentru a proteja Constanța și constănțenii de cheltuieli pe care nu le pot suporta.

În acest moment, prețul gigacaloriei este dublu față de anul trecut, cele două motive exprimate mai sus determinând această evoluție nefericită. Cu toate acestea, nu vom lăsa această greutate pe umerii dumneavoastră și vom face tot posibilul să vă protejăm și să subvenționăm consistent această creștere. În medie, gigacaloria va costa cu 30% mai mult pentru consumatorii finali, față de dublu, cât reprezintă creșterea în fapt. Vă asigur că toate eforturile Primăriei Constanța se îndreaptă spre găsirea soluțiilor și spre rezolvarea acestei situații.

Dragii mei, ce s-a petrecut în ultimii ani la Constanța este un atentat la siguranța noastră, a tuturor. Conductele de sub oraș au o vechime între 38 și 42 de ani, când utilizarea lor nu poate depăși sub nicio formă 25 de ani! Acestea au atins un nivel de degradare extrem de avansat, iar fiecare picătură care se pierde din rețea este plătită de noi toți. În acest sens, am demarat procedurile pentru licitația lucrărilor de reabilitare a rețelei de termoficare din oraș. Vorbim de lucrări de amploare, care reprezintă o urgență absolută pentru Constanța. Am demarat procedura pentru două contracte ce au în vedere primele două etape din procesul de reabilitare a rețelei de termoficare. Aceste lucrări au o valoare de peste 90 de milioane de lei fără TVA“ a explicat primarul Constanței.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.