Guvernul susține că nu poate asigura măști pentru toți profesorii și elevii, deși Codul Muncii îl obligă

0
471

Guvernul nu poate suporta toate cheltuielile pentru asigurarea de măști de protecție pentru absolut toți profesorii și pentru toți elevii din România. Cel puțin asta a declarat vicepremierul Raluca Turcan, zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă. În schimb, susține Turcan, vor exista în fiecare școală din țară dezinfectanți și măști pentru copiii din familii sărace sau care își uită masca acasă.

Cu toate acestea, Legea 53/2003 la art. 175  prevede că: ”Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă; Măsurile privind securitatea şi sănătatea în muncă nu pot să determine, în niciun caz, obligaţii financiare pentru salariaţi”.

Am cerut câteva lămuriri referitor la aceste aspecte care se contrazic între ele, avocatului Adrian Avram, din Baroul Constanța.

Guvernul ar trebui să asigure materiale de protecție pentru tot personalul, adică atât pentru profesori, dar și pentru elevi, începând cu data de 14 septembrie. Această măsură este una care trebuie să fie generală pentru întreaga societate, pentru că Guvernul și-a asumat rolul în gestionarea pandemiei. Codul Muncii este foarte clar în ceea ce privește aceste obligații care implică angajatorul, în sistemul nostru de învățământ majoritatea instituțiilor sunt de stat, iar angajatorul este chiar statul român, care are obligația să asigure aceste materiale de protecție. Asta atât pentru profesori, dar și pentru elevi, pentru că, fiind și lucrând împreună în aceeași clasă, se pot infecta unii de la alții, iar această infectare poate fi generalizată”, a declarat, pentru Focus Press, avocatul Adrian Avram.

VIDEO, declaraţii avocat Adrian Avram:

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.