Guvernul vrea să reintroducă GARANȚIA pe sticle și PET-uri

0
729

Ministerul Mediului vrea să reintroducă în România sistemul de garanție pentru sticle. Acest sistem va fi implementat inclusiv pentru pet-uri, iar cumpărătorii ar urma să primească garanția înapoi, la returnarea ambalajului. Garanția va fi de 50 de bani sau un leu.

Ministrul Costel Alexe spune că măsura va intra în practică la finalul acestui an: “Țineți minte când mergeați cu sticla la magazin și îți dădeau garanția? Același lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de sticle sau pet-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafața lacurilor de acumulare“.

Cadrul legal există încă din 2018, însă totul a rămas doar pe pe hârtie. De precizat faptul că România are o rată de reciclare e deșeurilor municipale de 14 la sută. Asta deși obiectivul asumat până la sfârșitul anului este 50 la sută.

În Germania, rata de reciclare a acestor recipiente este de peste 98 la sută. Cetățenii duc PET-urile la un tonomat și primesc înapoi garanția de 25 de cenți. Același sistem funcționează și în Suedia, de exemplu. Garanția diferă aici în funcție de tipul și dimensiunea ambalajelor.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.