Ministerul Finanțelor ne explică modalitatea de calcul a termenului limită de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor în sistemul naţional Ro e-Factura. De precizat faptul că e-Factura a devenit obligatorie la 1 ianuarie 2024.
Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.120/ 2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.78/ 2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările şi completările ulterioare, termenul-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii.
În acest sens, precizăm că termenul de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii se calculează pe zile calendaristice din ziua următoare celei în care a fost emisă factura şi expiră în cea de-a 5-a zi, indiferent că aceasta este o zi lucrătoare sau nelucrătoare.
Spre exemplificare, în situaţia în care o factură este emisă pe data de 5 august, termenul începe să curgă din ziua următoare, respectiv din 6 august, şi se consideră împlinit în data de 10 august. Prin urmare, în acest caz, factura transmisă în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura pe 11 august se consideră a fi transmisă cu întârziere.
De asemenea, în cazul unei facturi emise pe 31 iulie, aplicând acelaşi raţionament, ultima zi în care contribuabilii pot trimite prin sistem factura ar fi 5 august.
A.V.