Cadastrul reprezintă totalitatea lucrărilor tehnice realizate pentru identificarea, măsurarea, descrierea și înregistrarea imobilelor în documentele cadastrale, precum și reprezentarea acestora prin intermediul hărților și a planurilor cadastrale.
- Potrivit art. 885 alin. (1), „Sub rezerva unor dispoziţii legale contrare, drepturile reale asupra imobilelor cuprinse în cartea funciară se dobândesc, atât între părţi, cât şi faţă de terţi, numai prin înscrierea lor în cartea funciară, pe baza actului sau faptului care a justificat înscrierea.”
- Conform art. 887 alin. (1), „Drepturile reale se dobândesc fără înscriere în cartea funciară când provin din moştenire, accesiune naturală, vânzare silită, expropriere pentru cauză de utilitate publică, precum şi în alte cazuri expres prevăzute de lege.”
- Iar art. 887 alin. (3) prevede că „În cazurile prevăzute la alin. (1), titularul drepturilor astfel dobândite nu va putea însă dispune de ele prin cartea funciară decât după ce s-a făcut înscrierea.”
La nivel practic, succesiunea poate fi dezbătută atât la notar, cât și prin instanță chiar dacă în masa succesorală există imobile care nu au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Ca finalitate a acestei proceduri, indiferent de forma aleasă, moștenitorii vor deveni proprietari asupra imobilului în discuție, potrivit cotei fiecăruia, fără înscriere în cartea funciară.
Raportat la cele de mai sus, cadastrul și intabularea imobilului vor deveni totuși necesare în momentul în care moștenitorii vor dori să vândă mai departe imobilul, să îl greveze cu ipoteci ori alte sarcini sau să realizeze orice acte juridice de dispoziție cu privire la acesta, scrie legalbadger
Punctual, raportat la întrebarea dacă este necesar cadastru la succesiune, sunt de reținut următoarele aspecte:
- Identificarea și Descrierea Bunurilor Imobile: Cu toate că pentru identificarea și descrierea precisă a unui imobil este necesar cadastrul, un imobil poate fi inclus în masa succesorală și transmis către moștenitori chiar și în lipsa cadastrării.
- Transferul Proprietății: În materia transferului de proprietate funciară, necesitatea înscrierii în cartea funciară reprezintă regula, dar un imobil poate fi dobândit prin succesiune și în lipsa înscrierii.
- Clarificarea Statutului Juridic: Cadastrul și înscrierea în cartea funciară sunt esențiale pentru clarificarea statutului juridic al imobilului, inclusiv a eventualelor sarcini, cum ar fi ipotecile sau a altor drepturi reale care poartă asupra sa, fiind astfel recomandabile chiar și în lipsa necesității lor în materie de succesiuni.
Concluzionând asupra tuturor celor expuse, efectuarea cadastrului este o condiție indispensabilă pentru înregistrarea imobilelor în Cartea Funciară. Cu toate că înscrierea imobilelor în Cartea Funciară ar trebui să reprezinte regula, realitatea arată că multe imobile din România nu figurează în acest sistem. Din perspectivă succesorală, acest fapt nu constituie o problemă, întrucât drepturile de proprietate imobiliară pot fi dobândite cu succes pe această cale chiar și în lipsa lucrărilor cadastrale și a intabulării imobilelor care fac obiectul lor.
Cadastrul și Cartea funciară au însă rolul lor deosebit de important, asigurând legalitatea și transparența transferului de proprietate, precum și șanse mai mari de evitare a litigiilor care se pot naște în legătură cu acesta.
L.M.