Ileana Ploscaru, la ceas aniversar: nouăzeci de ani de viaţă, şaptezeci de ani de carieră. Ce mesaje i-au transmis actorii Teatrului de Stat din Constanţa

0
197

Ileana Ploscaru, una dintre cele mai talentate și prodigioase artiste care au jucat pe scena constănțeană, împlineşte 90 de ani de viaţă. Îndrăgita actriţă este sărbătorită duminică, 31 ianuarieÎn 24 februarie 2021, împlinește 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega, în regia lui Ion Dinescu.

În 12 noiembrie 2021, împlinește 60 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanța, în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu. Pentru aniversarea celor 90 de ani de viață, actori ai Teatrului de Stat Constanța i-au transmis Doamnei Ileana Ploscaru mesaje de felicitări, dintre care pe unele le transcriem în continuare, pe altele le anexăm acestui comunicat.

Pentru mine, stimată doamnă Ileana Ploscaru, sunteți partenerul de scenă pe care și l-ar fi putut dori orice actor. Pentru mine, ca regizor, actrița Ileana Ploscaru este actorul care îți întregește jumătatea atunci când vrei să dai viață unui text. De fapt, stimată doamnă Ileana Ploscaru, cred că sunteți spectacolul însuși. Au fost multe roluri la care v-am stat alături, au rămas în amintirea mea multe momente legate de scenă și de viață, momente care m-au îmbogățit atât profesional cât și sufletește. Astăzi, la zi aniversară, vă doresc tot binele din lume, să fiți sănătoasă și binecuvântată! Și… mi-ar plăcea să vă mulțumesc pentru clipele pe care mi le-ați dăruit fiindu-mi alături în întâlnirile noastre scenice… dar parcă toate cuvintele de mulțumire au devenit deodată mici și nu pot exprima tot ceea ce simt acum. Totuși, vă voi spune că vă aștept cu mare bucurie să ne reîntâlnim mereu, că aici veți fi mereu așteptată și dorită, respectată și iubită. LA MULȚI ANI!“, susţine Iulian Enache.

Cele mai recente spectacole în care Ileana Ploscaru a jucat la Teatrul de Stat Constanța sunt „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin, regia: Iulian Enache, „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu, regia: Cristian Șofron, „Trei surori” de A.P. Cehov, regia: Dominic Dembinski și „Scaiul” de Georges Feydeau, regia: Ion Lucian.

La mulți ani binecuvântați! Mă bucur mult că pot să vă fac această urare acum, când sărbătoriți frumoasa vârstă de 90 de ani. În urmă cu 22 de ani am venit la Constanța să dau concurs la teatru. Ați făcut parte din  în comisia care a hotărât să fiu angajată și am rămas aici, la Constanța, și m-am bucurat mult timp să aparțin unui colectiv de actori extraordinari. Chiar dacă nu m-am aflat față-n față cu dumneavoastră pe scenă, am făcut parte și eu din câteva spectacole care vă aveau în distribuție:  „Visul unei nopți de vară” (regia Turdor Mărăscu), „Șatra” (regia Beatrice Rancea),  „Vrăjitoarele din Salem”, (regia Gordon Edelstein). Au fost momente când respiram același aer la repetiții și vă admiram din întunericul sălii când repetați. Mă copleșea o emoție minunată când mă opreați pe hol și îmi dădeați câte o sugestie. Aș fi vrut să vă calc pe urme… premise erau: și eu am debutat la Cluj, ca și dumneavoastră, și eu am rămas la Constanța, ca și dumneavoastră, dar destinul meu artistic a avut alt plan. Chiar și așa, faptul că v-am cunoscut, și ca om, și ca artist, a fost pentru mine o binecuvântare. Vă mulțumesc și vă doresc să fiți sănătoasă. La mulți ani!“, a declarat Dana Trifan Enache.

După o viață petrecută pe scenă, după numeroase roluri în care și-a demonstrat talentul, profesionalismul, generozitatea, după numeroase premii, în anul 2016 a devenit Cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în 2018 i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Județului Constanța.

Vă amintiți? Eram studenta dumneavoastră rebelă, dezorganizată și lipsită de încredere. M-ați disciplinat și ați făcut din mine vulcan, așezându-mă în front, ca pe un soldat. Am visat și creat împreună! Noi suntem prietene de o viață și pentru asta va trebui să-mi promiteți un dans nebun la aniversarea de 100 de ani! La mulți ani, distinsa mea!“, a transmis Mirela Pană. Anul 2021 este un an aniversar pentru Teatrul de Stat Constanța, la 2 mai împlinindu-se 70 de ani de la înființare.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.