Imagini impresionante. Centrul municipiului Miercurea Ciuc, blocat pentru sfințirea bucatelor de Paști

0
480
Sfințirea bucatelor la Miercurea Ciuc, cu ocazia Paștelui Catolic. Foto: Magyarország Főkonzulátusa Kolozsvár

Duminică dimineaţă, la Miercurea Ciuc, s-a desfășurat ceremonialul de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui Catolic. Au participat peste 3.500 de oameni, care au respectat, liniștiți, măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Peste 3.500 de oameni s-au aliniat la Miercurea Ciuc, în judeţul Harghita, pentru ceremonialul de sfinţire al bucatelor, cu ocazia Paştelui Catolic. Toți au dat dovadă de disciplină şi au respectat măsurile de siguranţă pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2, bucuroși că pot participa și în aceste condiții la ritualul ce datează încă din 2001. În 2020, slujba a fost anulată, din cauza pandemiei de COVID-19.

În acest an, ceremonialul nu s-a mai desfășurat doar pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, zona fiind extinsă, pentru a se putea păstra distanţarea socială. Autoritățile au decis să blocheze circulaţia pe două bulevarde din centrul oraşului, iar oamenii, fiecare cu câte un coș cu mâncare, s-au aşezat în ordine, în zona de aproape 2 kilometri ce parcă avea formă de cruce.

Slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficială de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef. Litughia a fost transmisă şi on-line.

Ceremonialul de binecuvântare a bucatelor în centrul orașului a devenit un simbol al Paștelui Catolic de la Miercurea Ciuc. Acesta a fost instituit în anul 2001 de episcopul Tamas Jozsef, deoarece bisericile deveniseră neîncăpătoare.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.