Cea de-a XIV- a ediție a Conferinței Naționale de Imagistică a Sânului, ce a avut loc la Sibiu, în perioada 22-23 noiembrie, la Centrul Cultural Ion Besoiu, a reunit specialiști de renume internațional, experți locali și naționali, atât în imagistică senologică, cât și în domenii conexe, precum și renumitul regizor Chris Simion, care a reușit să învingă cancerul mamar.
Chris Simion a acceptat invitația dr. Mihai Lesaru, președintele Societății de Imagistica Sânului din România (SISR), de a discuta despre nevoile pacientului oncologic în relația cu medicul, în fața unui public format din specialiști în domeniu.
Programul științific al Conferinței a inclus opt sesiuni de prezentări orale, mese rotunde și dezbateri axate pe noutățile din imagistica senologică.
Preocuparea participanților, prin intermediul sesiunilor de lucru, a fost trecerea în revistă a celor mai moderne tehnologii, sintetizarea direcțiile viitoare în domeniu și aducerea în atenția audienței a unor studii de caz, prin care s-a evidențiat rolul imagisticii senologice, în actul multidisciplinar al medicinei.
S-au prezentat soluții și tehnologii moderne, de care să beneficieze pacientele din România.
Agenda științifică a fost una deosebit de cuprinzătoare, ceea ce a făcut ca evenimentul să răspundă tuturor provocărilor. Moderatorii conferinței au fost: dr. Carmen Lisencu, dr. Mihai Lesaru, dr. Alexandru Gavrilă, dr. Georgiana Camen, dr. Ioana Bene, dr. Anca Ciurea, dr. Cristiana Ciortea și dr. Simona Cerbu.
Medici renumiți în domeniu au vorbit despre progresele pe care le-a făcut medicina de-a lungul timpului, dar și care sunt cele mai noi metode care oferă pacientelor o șansă în plus la o viață normală.
Din fericire, medicina oferă soluții, iar pacientele au dreptul la o informare corectă și completă, atât despre beneficii cât și despre riscurile terapiei de substituție.
Primul specialist care a deschis problematica frecventă a cancerului mamar a fost medicul constănțean Alexandru Gavrilă, a cărui domeniu de interes este imagistica sânului. Medicul a participat activ pe toată durata Conferinței, oferind feedback atât în privința speakerilor, cât și despre subiectele abordate.
Alexandru Gavrilă, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, competență Senologie, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, având o carieră notabilă și o contribuție semnificativă în domeniul medical, a reprezentat Constanța la Sibiu.
De ani de zile activează în sfera investigațiilor imagistice de sân, cu mii de ore de practică medicală și ultraspecializări, militând pentru reducerea mortalității cancerului mamar în județul Constanța.
Cu o vastă experiență și un angajament pentru excelență, dr. Alexandru Gavrilă și-a dedicat o mare parte a carierei sale diagnosticării cancerului de sân, cea mai frecventă afecțiune oncologică la femeile din Constanța, care reprezintă, de asemenea, cel mai răspândit tip de cancer la femei și a treia cauză de deces prin cancer.
Medicul a fost moderator și speaker, în primul panel de dezbateri, la evenimentul științific național. Importanţa mamografiei și a screeningului privind cancerul mamar au fost subiectele pe care dr. Gavrilă le-a dezbătut, în prima sesiune științifică, la Sibiu.
„Evenimentul a fost o reușită din toate punctele de vedere. Un record absolut de asistență (400 de participanți). Alături de mine a mai fost un speaker din Constanța, respectiv dr. Mihaela Buhociu, de la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”.
Conferința a început cu un curs ținut de dr. Tibor Toth, renumitul anatomopatolog care a făcut parte din echipa dr. Tabar, cel care încă din 1985 a dovedit beneficiul screeningului mamar.
Au fost sesiuni cu medici din toate specialitățile implicate în lupta cu neoplasmul mamar precum și sesiuni care ne-au arătat cum se vede aceasta luptă din perspectiva pacientelor, a declarat, pentru Focus Press, dr. Alexandru Gavrilă.
Medicul Mihai Lesaru a venit tocmai la Sibiu pentru a discuta despre cancerul de sân din perspectiva pacientei, despre radiolog, pacientă și blocajele de comunicare, despre cum se descurcă radiologul când nu știe prea multe despre axilă, despre subtipurile moleculare de cancer de sân, dar și despre ce ne poate dezvălui imagistica.
În cadrul Conferinței a avut loc și Adunarea Generală a SISR. Cuvântul de încheiere al importantului eveniment i-a aparținut medicului Mihai Lesaru.
Alexandra VASILE
Citește și: