Noul stadion din Constanța este din ce în ce mai așteptat. Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farului, crede că noua arenă va trebui să fie plină la fiecare meci. În prezent, Farul își dispută meciurile pe micul stadion din Ovidiu, care are aproximativ 4.500 de locuri.
„Eu cred că noi avem un stadion foarte mic, deocamdată, până o să vină stadionul cel mare. Acel stadion, din punctul meu de vedere, va trebui să îl umplem. Să fie la fiecare meci plin. Oamenii ca să vină la stadion, echipa trebuie să joace un fotbal foarte bun, pentru că suporterii trebuie invitați la stadion dacă le oferi un spectacol. Noi asta ne dorim la Constanța, ca suporterii noștri și toți cei care iubesc fotbalul să vină să se bucure de fotbal și bineînțeles, la stadion, să se simtă bine”, a spus Hagi, la conferința de presă dinaintea meciului cu Universitatea Craiova, din play-off-ul Superligii.
Licitația pentru construirea noului stadion a fost lansată în luna februarie a acestui an
Compania Națională de Investiții (CNI) a lansat, pe data de 15 februarie 2023, achiziția privind proiectul tehnic, execuția lucrărilor și asistență tehnică din partea proiectantului pentru construirea noului Stadion „Gheorghe Hagi“ din Constanța. Valoarea totală a achiziției este de 330.989.232,47 lei, fără TVA, adică 393.877.186,64 lei, cu TVA (80.379.265,84 euro). Data limită de depunere a ofertelor în cadrul achiziției este 20 aprilie 2023, potrivit platformei de achiziții publice. Inițial, termenul limită pentru depunerea ofertelor era 30 martie 2023, după care acesta a fost prelungit de două ori, până pe 10 aprilie 2023 și mai apoi pe 20 aprilie 2023.
În luna martie a.c. a fost semnat contractul pentru demolarea actualului stadion, situat pe strada Primăverii. Demolarea arenei va costa aproape două milioane de euro. Iată aici contractul. Primarul Vergil Chițac a precizat, în cadrul unui interviu pentru Focus Press, că în luna august a acestui an va fi finalizată demolarea stadionului „Vor avea la dispoziție o lună de proiect și patru luni de demolare propriu-zisă”. Noua arenă din Constanța ar avea ca termen de finalizare anul 2025, după cum a declarat edilul șef.
Asocierea de firme care se va ocupa de demolarea stadionului este: Apolodor Grup Construct (ofertant lider), Apolodor Demolări (ofertant), Pop&Asociații (subcontractant) și Pop&Asociații Consulting Engineers (subcontractant).
Câteva detalii despre firmele câștigătoare:
Apolodor Grup Construct SRL este o firmă înființată în anul 2004, cu sediul în sectorul 3 din București. Aceasta se ocupă de lucrări de demolare a construcțiilor. Firma este administrată de Nicoleta Carmen Done. Asociat majoritar este firma Cozz Consult RO SRL, cu 55%. Roxana Stoian, Iuliu Eugen Alban, Dana Alexandra Ioanițescu, Nicoleta Carmen Done, Mariana Claudia Buculei, Constanța Ouatu și Octavian Radu Ouatu, cu câte 8% sunt ceilalți asociați ai firmei. În anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 4.623.663 lei, un profit net de 1.391.824 lei și patru angajați, potrivit listafirme.ro.
Popp & Asociații SRL este o firmă tot din București, înființată în anul 2002. Administratori sunt Andrei Dragoș Marcu și Mădălin Vasile Coman, care sunt și asociați cu câte 40%, alături de Ionel Claudiu Badea, cu 20%. Firma se ocupă de „activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”, iar în anul 2021 a avut o cifră de afaceri de 11.257.008 lei, un profit net de 102.774 lei și 46 de angajați, conform listafirme.ro.
Apolodor Grup Construct SRL face parte din grupul de firme Apolodor. În portofoliul Apolodor se află inclusiv demolarea stadionului „Lia Manoliu”, acolo unde s-a construit Arena Națională. Grupul Apolodor cuprinde firmele Apolodor Com Impex, Apolodor Grup Construct, Apolodor Demolări, Central Construcţii şi Demolări, potrivit Ziarului Financiar.
Pop & Asociații SRL s-a ocupat, printre altele, și de proiectarea stadioanelor Steaua și Rapid din București.
Petruț IACOB
Citește și: