Proiectul pentru construirea unei parcări supraetajate în zona Casei de Cultură s-a aflat în luna februarie în atenția Comisiei tehnice de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Constanța. Specialiștii au analizat documentațiile realizate în ultima etapă de elaborare a Planul Urbanistic Zonal, iar acum în ședința de Consiliu Local Municipal este și un proiect de hotărâre privind „Aprobarea Planului Urbanistic Zonal parcare supraetajată – Casa de Cultură”.
Zona de studiu are o suprafață de aproximativ 3,5 ha și este compusă din mai multe terenuri, iar cel identificat pentru viitoarea parcare are o suprafață de 4.643 mp. Printre disfuncționalitățile identificate în zona de studiu se numără lipsa infrastructurii de circulație velo, a celei dedicate persoanelor cu dizabilități locomotorii, de vedere sau pentru persoanele cu cărucioare pentru copii și insuficiența locurilor de parcare, evidențiată de autovehiculele parcate pe spațiile plantate sau pe cele destinate circulației pietonale. Pentru analiza necesarului de locuri de parcare au fost analizate imobilele situate la cel mult 200 de metri de terenul identificat, în arealul cuprins între strada Ion Nenițescu, Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, strada I. L. Caragiale și strada Baba Novac.
Așezarea parcării se va face la o distanță de minimum 6 metri de blocuri. Față de latura estică se va menține o retragere de minimum 1,2 metri, cu excepția zonei din dreptul Bisericii „Sfânta Treime“, unde retragerea va fi de minimum 10 metri de la aliniament. Pe partea vestică se va menține o retragere de minimum 15,2 metri de la fațada sudică a Blocului 5 scara A de pe Aleea Daliei.
Accesul carosabil se va realiza prin partea de nord și prin partea de sud, terenul reglementat fiind traversat de Aleea Daliei. Accesul pietonal se va realiza prin estul și prin vestul zonei reglementate. Pe partea vestică, aceasta este tangentă la o cale de circulație pietonală, iar pe partea estică va fi menținută calea de circulație existentă. Este obligatorie asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotor, în spații exterioare, publice și în construcții de orice categorie, conform legii. A fost acceptată varianta realizării unei parcări subterante, la sol și supraterană, cu terasă verde circulabilă.
Pe terenul aferent și pe toate celelalte terenuri care în prezent sunt destinate circulației carosabile şi amenajărilor aferente, se propune zona functională ZRT1m – Zona transporturilor, subzona funcţională ZRT 1 — Subzona transporturifor rutiere, sub-subzona functională ZRT 1m — Circulații rutiere şi amenajări aferente.
În partea de vest a zonei reglementate se propune subzona funcţionale ZRL 4m — Subzona locuinţelor colective medii (P+3, 4) sau medii şi înalte (P+3 — P+10), situate în ansambluri preponderent rezidenţiale. În partea de est a zonei reglementate, se propune actualizarea reglementărilor urbanistice conform situației actuale din teren.
De ce nu vor unii oameni din zonă parcare supraetajată
Constănțenii și-au exprimat dezacordul față de acest proiect, și la întâlnirea cu aleșii locali USR Constanța și la dezbaterea organizată de Primărie. Mult-lăudatul proiect pentru cea mai aglomerată zonă a orașului este mult întârziat, deși administrația locală spune că a făcut pași vizibili pentru implementarea lui: a ajuns abia la stadiul de avizare a Planului Urbanistic Zonal preliminar!
Menționăm că au fost trimise mai multe sesizări pe perioada consultării publicului privind elaborarea Planului Urbanistic Zonal necesar pentru construirea parcării supraetajate. Mulți locuitori din zona Casa de Cultură susțin că acest proiect ar conduce la distrugerea aspectului urban al zonei și va fi blocat accesul echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ale Serviciului de Ambulanță Județean către blocurile din jur. Totodată, spun aceștia că pe amplasamentul viitoarei parcări se află utilități recent înlocuite, ce deservesc blocurile din zonă.
Și Parohia „Sfânta Treime“ – Catedrala Eroilor Constanța se opune acestui proiect deoarece, în forma actuală, parcarea nu ar lăsa căi de acces pentru paraclistul „Sfânta Treime“ și pentru Catedrala Eroilor, aflată în construcție.
Constănțenii au venit cu propuneri pentru un alt amplasament al parcării: mutarea sa sub esplanada Casei de Cultură, cu acces din Bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Un alt amplasament ar fi în zona cuprinsă între Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, Colegiul de Artă „Regina Maria“, Universitatea „Andrei Șaguna“ și Parcul Casa de Cultură. O altă zonă ar fi în spatele Universității „Andrei Șaguna“, pe strada Poporului.
Astfel, unii locuitori vor această parcare fix în Parcul Casei de Cultură, în zona platformei placate cu marmură, subterană, care va putea funcționa și ca adăpost, cu acces din Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, cu condiția refacerii la final a aspectului actual.
Mihaela GIUGLEA
cele doua biserici sau peste Casa de cultura?
Ce faceți?Pregătiți abuzurile lui chitac.
Vad cal susțineți pe acest netrebnic.
Acești locuitori îl vor demite pe chitac japita