Dezmoștenirea reprezintă o formă de excludere de la moștenire sau de restrângere a dreptului la moștenire al unei persoane care, în mod normal, avea dreptul legal de a moșteni. Deși, în principiu, oricine poate fi dezmoștenit fără a fi necesară o justificare, instituția dezmoștenirii beneficiază de o reglementare strictă în Codul civil, limitarea principală a dezmoștenirii fiind rezerva succesorală.
Așadar, pentru a răspunde scurt întrebării din titlu, poți fi dezmoștenit oricând, dacă nu ești moștenitor rezervatar și vom explica de ce în cele ce urmează.
Cum se realizează dezmoștenirea?
Premisa dezmoștenirii este situația în care există un testament, întrucât art. 1074 Cod civil definește dezmoștenirea ca fiind, conform alin. (1), „dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali”. Este important de reținut că testamentul reprezintă modalitatea prin care o persoană dispune asupra modului în care dorește să îi fie distribuit patrimoniul și către cine, potrivit voinței sale.
Când poți fi dezmoștenit?
Libertatea testatorului este una largă în ceea ce privește motivul dezmoștenirii. Spre deosebire de instituția nedemnității succesorale care prevede expres situațiile care atrag pierderea de către moștenitor a drepturilor sale succesorale, dezmoștenirea depinde strict de voința testatorului, scrie legalbadger
Astfel, nu este necesar ca succesibilul să fi comis o faptă gravă împotriva acestuia, o faptă imorală sau să fi adoptat vreun alt tip de comportament reproșabil.
Cine poate fi dezmoștenit complet?
Nu toți moștenitorii au dreptul la rezervă succesorală. Frații, surorile, verii sau alte rude colaterale nu sunt moștenitori rezervatari. Prin urmare, aceștia pot fi dezmoșteniți complet, fără ca dispoziția testamentară să fie afectată de limitări legale.
Concluzionând, dacă nu ești moștenitor rezervatar, poți fi dezmoștenit complet, fără ca legea să îți ofere vreun mijloc de contestare. În schimb, dacă te numeri printre moștenitorii protejați de lege, drepturile tale succesorale sunt garantate, indiferent de dorința testatorului.
L.M.