În Constanța încă se practică munca ”la negru”. Mai multe societăți, sancționate de inspectorii ITM

0
193
Inspectoratul Teritorial de Munca

În perioada 01-31.05.2021, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat activitatea de control și verificare a societaţilor comerciale, care își desfasoară activitatea pe raza judeţului Constanţa. Serviciul Control Relaţii de Munca a verificat un numar de 292 agenți economici din care 50 au fost sancționaţi.

S-au aplicat 64 de sancțiuni contravenționale din care 49 amenzi în valoare de 322.600 lei si 15 avertismente. Cu ocazia controalelor efectuate în luna mai au fost depistați 7 angajatori care foloseau muncă nedeclarată fiind identificate 9 persoane care nu aveau forme legale de angajare pentru care s-au aplicat sancțiuni contraventionale în sumă de 180.000 lei.

Neconformităţi depistate:

  • Nerespectarea prevederilor legale privind evidenţa orelor de lucru prestate de
    salariati;
  • Încălcarea prevederilor legale referitoare la încheierea în formă scrisă și
    transmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă;
  • Nerespectarea prevederilor art.168(1) –Lg.53/2003 privind acordarea
    drepturilor salariale;
  • Încălcarea prevederilor legale privind munca suplimentară și munca de noapte.

Serviciul control Securitate si Sănătate in Munca din cadrul I.T.M. au efectuat în acceași perioadă un numar de 125 controale, în urma cărora s-au constatat 253 de neconformități, motiv pentru care s-au dispus 253 de măsuri de remediere. S-au aplicat 253 de sancțiuni constaînd în 18 amenzi contravenționale în valoare de 61.000 lei și 235 de avertismente cu termene de remediere.

În luna mai 2021 s-au înregistrat un numar de 111 sesizări ale cetățenilor vizând aspecte legate privind încălcarea prevederilor legale referitoare legislația muncii, respectiv drepturile salariale, concediile de odihnă, concediile medicale, orele suplimentare, programul de lucru, refuzul eliberării documentelor solicitate de salariați, nerespectarea sărbătorilor legale și neplata șomajului tehnic.

M.G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.