În județul Constanța au fost înregistrate peste 3.600 de cazuri de infecții acute de căi respiratorii doar în prima săptămână a lunii ianuarie 2023

0
264
Vaccin antigripal

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat săptămâna trecut faptul că ne aflăm într-o perioadă în care numărul de viroze respiratorii di gripă crește rapid, iar proporția cazurilor de gripă diagnosticate depășește 10%. Totodată, Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a transmis că activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă în mai multe județe din țară.

Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, la nivel național, în intervalul 19 – 25 decembrie 2022, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute, precum gripa clinică, infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS) și pneumonii a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă și cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

Prin urmare, media de cazuri în aceeași perioadă pentru cinci sezoane anterioare pandemiei de COVID-19 (anii 2015-2019) a fost de 64.049 de infecții respiratorii acute. Prin urmare numărul înregistrat acum reprezintă o creștere de 119.7%, mai arată datele INSP.

La nivelul județului Constanța, în prima săptămâna a anului 2023 (2-8 ianuarie) au fost raportate 3.659 de cazuri de infecții acute de căi respiratorii superioare, 880 de cazuri de pneumonie și 158 de cazuri de gripă.

Având în vedere cazurile înregistrate la nivelul județului Constanța, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța trage un semnal de alarmă și face câteva recomandări populației pentru reducerea transmiterii infecțiilor.

Prevenirea și controlul infecțiilor respiratorii sunt posibile în mare măsura dacă sunt respectate o serie de reguli:

  • respectarea cu strictețe a măsurilor igienico-sanitare;
  • purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate;
  • evitarea spațiilor aglomerate;
  • în cazul copiilor care prezintă simptomele unei viroze respiratorii se recomandă izolarea și este important să nu meargă în comunități (grădiniță, școală, after school) pentru că pot răspândi foarte ușor infecția;
  • evitarea contactului cu persoanele simptomatice;
  • aerisirea încăperilor, sălilor de clasă sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-20 grade C.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.