Consiliul Județean Constanța a lansat, anul trecut, trei licitații pentru reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia, însă toate au fost anulate, deoarece ofertele depuse au fost neconforme și incompatibile. În data de 1 aprilie a.c., administrația județeană a lansat o nouă achiziție pentru Servicii de proiectare (documentații, avize, Documentația Tehnică pentru Obținerea Autorizației de Construire, Documentaţia Tehnică de Organizare a Execuţiei Lucrărilor, Proiect Tehnic), servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări pentru obiectivul de investiție.
Termenul de depunere a ofertelor a fost 13 mai 2024. Reprezentanții Consiliului Județean Constanța (CJC) ne-au precizat că, în aproximativ jumătate de an, ar putea începe lucrările.
„Preconizăm că perioada de verificare a ofertelor din cadrul achiziției va fi de circa trei luni de la data depunerii ofertelor până la adjudecarea contractului de proiectare și execuție. Va urma o perioadă de trei luni de proiectare și obținerea autorizației de construire, apoi se va emite ordinul de începere pentru execuția lucrărilor, cu termen de 18 luni“, au declarat reprezentanții CJC.
Scopul obiectivului de investiții este reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară Mamaia, prin consolidarea elementelor de rezistență afectate ale corpurilor C1 și C2, inclusiv a scărilor de acces, amenajarea locurilor în sala de spectacol și a rampelor de acces pentru persoanele cu dizabilități, izolarea corespunzătoare a elementelor de construcție, refacerea instalațiilor electrice, sanitare, hidranți interiori și exteriori, dotări aferente, asigurarea iluminatului de siguranță, sisteme de detecție incendiu.
Acoperișul scenei va avea o structură cu patru stâlpi metalici, amplasați în spatele ei, și doi stâlpi metalici amplasați pe scenă, care nu sunt vizibili din sala de spectatori. Vor fi 1085 de scaune pentru spectatori. Cei patru stâlpi din spatele scenei sunt prevăzuți cu un sistem de cabluri, pentru a avea cât mai puțini stâlpi în interiorul teatrului de vară și pentru a susține acoperișul scenei, care este în consolă, spre sala de spectatori. Învelitoarea va fi din tablă zincată, care va prelua apa pluvială de pe acoperiș și o va evacua, prin sistemul de jgheaburi și burlane, în exteriorul teatrului.
Partea vizibilă a scenei acoperite va fi din aluminiu compozit. Acoperișul scenei este prevăzut cu pod tehnic între grinzile metalice, ce poate fi accesat prin intermediul a două scări. Acoperișul retractabil va fi format din două părți stânga-dreapta și, în sistemul retras, copertina va fi protejată de buzunarele de la exteriorul sălii de spectacol. Acoperișul retractabil va fi acționat electric, în caz de necesitate, și va acoperi toata zonă de scaune a spectatorilor, iar podul va fi folosit pentru decoruri, lumini și sunet. Totodată, cabinele artiștilor se vor afla la subsol, iar în cadrul proiectului a fost propusă și o scenă hidraulică. Pe amplasament vor fi reamenajate aleile pietonale, alei de acces auto și parcajele pentru autovehicule, dintre care 2 vor fi pentru persoanele cu handicap locomotor.
Valoarea totală estimată a investiției este de de 15.476.792,71 lei, fără TVA. Valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit nu cuprinde suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute, în valoare estimată de 3.137.688,27 lei, fără TVA, inclusă în devizul general, acestea putând fi accesate, după caz, în funcție de necesități.
Mihaela GIUGLEA
Asta acuma, în preajma alegerilor căci după aia o să rămână încă o promisiune neîndeplinita dar cu șanse mari la următorul tur de alegeri, peste 4 ani ! Până acum nu au fost în stare să reabiliteze nici un teatru dar să mai și construiască unul nou ! Constanța este încă la stadiul de panseluțe, stâlpișori, borduri schimbate la fiecare an !