Situația Bazei Nautice a Clubului Farul Constanța urmează a fi tranșată la Curtea de Apel, după ce reclamanta, o societate veche, de pe vremea vechiului regim comunist, care a revendicat-o în instanță, a pierdut procesul pe fond.
Se împlinesc cinci ani de la deschiderea în instanță a acțiunii prin care SMC Prefabricate pentru Construcții SA revendică Baza Nautică a Clubului Farul, situată pe malul Lacului Siutghiol, în zona Campus, de la UAT Municipiul Constanța. Reprezentanții societății susțin că, ani de zile, ei sunt cei care au achitat toate taxele și impozitele la Primărie pentru această bază, chiar și după ce fosta administrație Mazăre o intabulase ilegal, în opinia lor.
Instanța de fond, Tribunalul Constanța, a decis, toamna trecută, să respingă acțiunea ca nefondată.
„Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocate de pârâtul Municipiul Constanţa. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Constanţa, ca fiind îndreptată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea formulată în contradictoriu cu pârâţii Statul Român, prin Ministerul Finanţelor Publice, prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Clublul Sportiv Farul Constanţa, ca nefondată. Obligă reclamanta la plata către pârâtul Municipiul Constanţa a sumei de 2.915,5 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu apel în 30 de zile de la comunicare“, se arată în încheierea de ședință.
Așa se face că reclamanta – societatea care a pierdut – a atacat sentința civilă la Curtea de Apel, iar termenul de judecare a acestuia a fost fixat pentru data de 4 septembrie a.c.
Scurt istoric
Așa cum am mai arătat, povestea începe în perioada comunistă, pe la jumătatea anilor ’70, când fostul SOMACO SA a construit, pe malul lacului, un imobil pentru relaxare, fără acte, după cum susțin unele voci din fosta conducere a Clubului Farul. Reprezentanții acestuia spun că acel imobil funcţiona fără nicio autorizaţie eliberată de Primărie. Câţiva ani mai târziu s-ar fi descoperit ilegalitatea, iar directorul general de atunci, împreună cu aproape toţi subordonaţii, au fost la un pas de a fi condamnaţi, toate acestea pe vremea vechiului regim comunist.
Potrivit unor persoane din dosar, pentru a scăpa, conducerea societăţii ar fi cedat imobilul Clubului Sportiv Farul Constanţa, care l-a transformat în bază nautică de kaiac-canoe, aşa cum apare şi în ziua de azi, folosită pentru sporturi de performanţă.
Odată cu intrarea în vigoare a Legii 69/2000 (Legea Educaţiei Fizice şi Sportului), aceasta a intrat în proprietatea Ministerului Tineretului şi Sportului, care l-a dat în folosinţă Clubului Farul Constanţa. Mai departe, pentru a-l putea intabula, Clubul Farul trebuia să obţină de la Primăria Constanţa şi terenul de sub baza sportivă.
Primăria „lui Mazăre“ a intabulat terenul, deși altcineva plătise taxele și impozitele
Tot în 2000, Consiliul Local a aprobat intabularea bazei, după care a început seria proceselor cu societatea despre care se spune că o construise ilegal, fosta SOMACO, actuala SMC Prefabricate pentru Construcţii SA.
Pe deoparte, reprezentanții clubului susțin că, potrivit legislației post-descembriste, bazele sau terenurile aflate în folosința direcţiilor sau cluburilor sportive deveneau, prin efectul legii, proprietatea publică a statului, iar clubul urma să administreze această bază pe toată perioada existenţei lui, în timp ce terenul aferent era în concesiune de la Consiliul Local. Prin urmare, numai prin instanță se putea obține dreptul de proprietate asupra acestuia.
Pe de altă parte, conducerea societății care îl revendică, intrată în faliment, susține că această bază sportivă a fost construită așa cum se proceda în perioada respectivă, cu aprobări obținute de la Ministerul Industriei. Cu alte cuvinte, terenul nu era al Primăriei Constanţa, ci ar fi aparținut întreprinderii, iar întreprinderea aparţinea Ministerului Industriei.
Mai mult decât atât, administratorul special al acestei societăți susține că toate taxele și impozitele pe teren și pe clădire, începând din anii ’70, de la înființare, și până în prezent, au fost plătite de SMC Prefabricate pentru Construcții SA. În urmă cu câțiva ani, conducerea acesteia susținea că Primăria a intabulat terenul fără a avea un titlu de proprietate, în baza unui simplu protocol, pe vremea lui Radu Mazăre, mai ales că Primăria deținea un imobil în imediata vecinătate a bazei sportive.
Rămâne de văzut care va fi verdictul final al judecătorilor în această privință, după judecarea apelului, în toamna acestui an.
Daniel ALBU