Încă o lovitură! Un fost director din primărie, eliberat din funcție de Făgădău, și-a recâștigat postul în instanță şi are de recuperat peste 40 de mii de euro salarii restante

1
2005

Un funcționar public din Primăria Constanța, pe care viitorul fost primar, Decebal Făgădău, l-a “tras pe dreapta”, pe motiv că nu a mai vrut să lucreze cu el, a câștigat procesul în instanță cu instituția la care a lucrat și are de recuperat salarii din 2017 până în prezent, asta pe lângă repunerea pe funcția respectivă. Este vorba despre Liviu Pătrașcu, fost șef al Direcţia Relaţii internaţionale şi Organizare Evenimente.

După ce Decebal Făgădău a câștigat alegerile din 2016, a anunțat că vrea să înceteze “colaborarea” cu mai mulți directori din vremea lui Radu Mazăre, astfel încât a reorganizat aparatul administrativ al primăriei cu concedierile de rigoare din noiembrie 2017.

Pătrașcu s-a adresat instanței, iar la începutul anului 2018, pe rolul Tribunalului Constanța – Secția “contencios administrativ”, a fost înregistrat dosarul 348/118/2018, având ca obiect ”anularea actului administrativ”, respectiv HCL nr. 213/31.07.2017, dosar în care Liviu Pătrașcu a dat în judecată primăria, consiliul local, dar și pe primarul Constanței.

Deși instanța de fond nu i-a dat câștig de cauză în luna martie a anului trecut, Pătrașcu a câștigat în recurs, la Curtea de Apel Constanța. Luni, 5 octombrie, la aproape 3 ani de când a rămas fără post, instanța i-a dat câștig de cauză, însemnând repunerea pe funcția respectivă și cu recuperarea salariilor din noiembrie 2017 până în prezent. De data aceasta, hotărârea este definitivă.

Iată minuta instanței:

Admite recursul. Casează în tot sentinţa recurată şi rejudecând, admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune anularea Dispoziţiei nr.3940/21.11.2017 emisă de Primarul Municipiului Constanţa privind eliberarea reclamantului Pătraşcu Liviu din funcţia publică de Şef Serviciu gradul II. Dispune repunerea în situaţia anterioară, în sensul reintegrării reclamantului pe o funcţie publică similară de Şef Serviciu gradul II şi plata drepturilor salariale de la data încetării raporturilor de serviciu şi până la data reintegrării efective. Respinge celelalte capete de cerere ca nefondate. Obligă Primarul Municipiului Constanţa la plata către recurentul reclamant a sumei de 6000 lei – cheltuieli de judecată (onorariu avocat la fond şi în recurs). Definitivă. Pronunţată azi, 05.10.2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei. (CT-MDC)”.

Au refuzat să prezinte instanței unele documente solicitate

De remarcat că, în timpul procesului, au fost solicitate unele documente pe care primăria să le depună la dosar, dar care nu s-au depus, din motive lesne de înțeles. Mai exact, avocatul reclamantului a solicitat ca primăria să depună la dosar fișe ale posturilor vacante similare celui ocupat de acesta și care trebuiau oferite reclamantului, după cum prevedea Statutul Funcționarului Public, în acel moment. Pentru că, potrivit L188/1999, pentru a se evita concedierea, instituția avea obligația să îi prezinte lui Pătrașcu posturile care corespundeau pregătirii lui, ceea  ce în realitate nu s-a întâmplat. De fapt, i-au fost prezentate exact posturile care nu corespundeau, astfel încât să plece mai repede. La solicitarea avocatului de a se depune la dosar astfel de documente, reprezentanții primăriei s-au eschivat. Nu au depus nimic.

În acest moment, Primăria Constanța este obligată să-i plătească fostului director aproximativ 44 de mii de euro, pe care instituția ar putea să-i  recupereze de la fostul primar pe calea unei acțiuni în regres.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.